Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Gruppvåldtäktsåtalet på Lindängen: pojkarna kontaktade själva polisen

Dagarna efter den misstänkta gruppvåldtäkten kom en av pojkarna självmant in till polisen. En annan av dem medger att han haft sex med kvinnan, men nekar till våldtäkt.

Här på torget påträffades kvinnan avsvimmad.Bild: Johan Nilsson/TT
Allt började med att en kvinna påträffades avsvimmad mitt emot biblioteket på Lindängen på morgonen den 3 februari. Det var minusgrader utomhus. Kvinnan låg i fosterställning, endast iklädd tajts och en parkas.
Ambulans larmades och den svårt påverkade 26-åriga kvinnan fördes till akuten. Dagen därpå, när kvinnan skrivits ut och kommit hem till en anhörig, berättade kvinnan att hon blivit våldtagen innan hon hittats utslagen på gatan.
Den anhörige kontaktade polis. Kvinnan berättade sedan i förhör att fem unga killar kommit fram till henne när hon satt på en bänk, detta var runt midnatt natten mot den 3 februari. De började prata och rökte tillsammans.
Kvinnan ska ha frågat om pojkarna kunde ge henne piller, och en av dem sprang och hämtade sömntabletter i sin bostad. Sedan gick de tillsammans till en bankomat, där kvinnan knappade in sin kod och lämnade över 1 100 kronor till pojkarna.
Efter ett tag berättade pojkarna att de hade nyckel till ett källarutrymme där de kunde värma sig.
– Jag är ju godtrogen och trodde att det var sjysta killar som jag hängde med, uppger kvinnan i förhör.
Väl i källaren ska pojkarna ha ställt sig runt kvinnan. Minst en av dem ska ha förmått kvinnan att genomföra oralsex. Enligt åtalet ska pojkarna ha använt våld, och utnyttjat att kvinnan på grund av drogpåverkan befann sig i en särskilt utsatt situation.
– Det kändes som att det pågick i en evighet, uppger kvinnan i förhör.
När media på måndagen rapporterade om att att en misstänkt gruppvåldtäkt ägt rum på Lindängen ringde en av 15-åringarna sin kontaktperson och berättade att han var en av killarna, men att snacket om våldtäkt var lögn.
Kontaktpersonen ringde 15-åringens mamma, som i sin tur kontaktade polis. Senare samma dag satt 15-åringen mitt emot en förhörsledare för att berätta vad som hänt.
Han uppgav att de var ett gäng kompisar som umgåtts och beställt pizza den aktuella kvällen. När de gick ner till torget för att ta ut pengar stötte de på kvinnan.
– Vi träffade en kvinna som tappat sina nycklar och bad om sömntabletter. Vi tyckte synd om henne och hjälpte henne. Ingen rörde henne, sade 15-åringen i förhör.
Samtidigt började polis hämta ut övervakningsfilmer från torget och bankomaten. Likaså säkrades misstänkta spår i källaren som skickades på analys till NFC, Nationellt forensiskt center.
En dryg månad senare tyckte polisutredarna att man hade så pass mycket bevis att man hämtade in åtta pojkar på förhör. Två av dem är under 15 år. Alla topsades för att se om deras DNA matchade med spåren från källarutrymmet.
Läs mer: Socialtjänsten utreder två av pojkarna som misstänks för gruppvåldtäkt
Läs mer: Misstänkta för gruppvåldtäkten på Lindängen nekar – häktas ändå
Två av pojkarna häktades misstänkta för grov våldtäkt, 15-åringen och hans 17-årige vän.
Fortfarande hävdade båda att ingen rört kvinnan.
– Hon hade fri väg att gå. Vi ville bara hjälpa henne. Det kan ju hända saker på Lindängen. Någon hade kunnat ta hennes väska, eller så hade hon kunnat bli våldtagen, säger 17-åringen i förhör.
Men efter två dygn i en cell på rättscentrum ändrade sig 17-åringen och medgav att de haft oralsex. Dock frivilligt. Ingen annan än han ska ha varit i rummet när det skedde, hävdar 17-åringen.
Några veckor senare kom svar från NFC om visar att 17-åringens sperma säkrats på en kudde i källaren.
Polisutredningen har däremot inte kunnat fastställa vilka fler som deltog i det misstänkta övergreppet. En efter en har avförts som misstänkta från utredningen.
Därför åtalas bara 17-åringen för grov våldtäkt – trots att kammaråklagaren Kristina Amilon utgår från att fler var aktiva.
– Det går inte att styrka brott för de andra, säger kammaråklagare Kristina Amilon.Bild: Emil Langvad/TT
17-åringen, den nämnde 15-åringen och en tredje pojke åtalas även för bedrägeri genom att lura kvinnan att köpa preparat av dem den aktuella natten.
Kvinnan kräver 140 000 kronor i skadestånd.
Rättegången inleds den 7 juni.
Gå till toppen