Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lydnad, spårning och agility på hundraårsjubileet för brukshundsklubben

Svenska Brukshundsklubben firade sitt hundraårsjubileum med rasparad och uppvisning av olika sorters hundar. Blivande hundägare kunde besöka Malmöavdelningens gräsplan i Limhamn och se flera olika hundar och tävlingsmoment.

David Minnlycke tävlar i rallylydnad med sin labrador Benji, 8 år.Bild: Peter Frennesson
Ett hundratal hundägare och nyfikna besökare står runt den stora gräsplanen på Svenska Brukshundsklubbens (SBK) område i Limhamn.
– Här finns det risk att ni blir utskällda, skämtar Else-Marie Lundin, vice ordförande i Malmöavdelningen.
Vice ordförande Else-Marie Lundin.Bild: Peter Frennesson
Malmöavdelningen är en av 300 lokalavdelningar i landet. SBK har totalt 55 000 medlemmar, och Malmöavdelningen är med sina drygt 680 medlemmar den största i landet.
Idag firar SBK hundra år och här i Limhamn uppmärksammar man jubileet med en så kallad rasparad.
– Vi visar olika raser för att folk ska bedöma vad som passar dem. Tanken är att de som funderar på att skaffa hund ska kunna hitta en ras, berättar Else-Marie Lundin.
Else-Marie Lundin är själv inte representativ för klubben, berättar hon. Hanzon, hennes thailändska gathund, är en blandras av dingo och australiensisk cattledog. Hon tog med sig honom hem efter att ha bott i Thailand i åtta år med sin man.
– När vi kom hem från Thailand var han ganska oregerlig. Vi fick mycket hjälp med att få kontakt med honom från klubben. Det var i den vevan jag upptäckte rallylydnad.
Rallylydnad är en av de tävlingstyper som visas upp. Hunden förs fram genom en bana där skyltar berättar för ägaren vad hunden ska göra.
Besökarna fick även chansen att titta på agility och spårning, där hunden ska sniffa upp ett spår. Det är nästan trettio grader ute, något som påverkar hundarnas förmåga, i synnerhet de långhåriga raserna.
– De har det svårt. Kan bli lite slöare, de kan inte kyla ner sig på samma sätt som vi människor kan, berättar hundägaren Danielle Braender.
Limhamnsbon Lizette Grönvall är här med rottweilern Athena. De tävlar i lydnad och olika sorters spårning och sökande. Rottweilers har använts av polisväsendet och är från början avlade som vakthundar.
– De är väldigt trevliga hundar som man kan göra vad som helst med. Jag tävlar med henne och ställer ut henne. Man får jättebra kontakt med hunden, berättar Lizette Grönvall.
Gå till toppen