Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Malmöfotbollens skilda världar: ”Jag är van vid det här”

Det är skillnad i fotbollsvärldar. Det som Fifa bestämmer når inte samma genomslag hemma vid köksbordet hos familjen Persson/Welin. – Nej, men sedan är ju den där nollan i ersättning lite av ett hån, säger Anna Welin.

Anna Welin trivdes med övriga LB07-tjejer vid LB07:s kvällsträning på Stadion.
En 24-åring från en fotbollsfamilj från Höllviken som blivit känd i hela fotbolls-Sverige.
Pappa Otto Persson är tränare i LB07. Anna Welin är en av de tongivande spelarna i ett av Malmös två allsvenska damlag där två av hennes systrar även ingår i A-truppen.
– Jag vet inte om vi ska sträva så mycket att titta på killarnas ersättningar och slå vakt om att det ska heta Champions League. Det viktiga är att vi kan fortsätta utveckla talanger i en bra miljö. Och det är en helt annan sak, tycker Otto Persson.
För några år sedan skulle det inte vara möjligt med ett allsvenskt fotbollsderby mellan LB07 och Rosengård.
Det var skilda världar i fotbollsstaden Malmö.
Men tiderna förändras och efter små resurser har LB07 nu byggt ett lag som börjar utmana storheterna i Sverige, är sjua i tabellen och har spelat in åtta poäng på sex matcher.
I Rosengård har man i flera år skickat iväg kända namn till landslagstjänst, kring 80-90 dagar om året.
Nu är Limhamnslaget också på det internationella planet. Inför nästa landslagsomgång om några dagar blir Maria Möller Thomsen landslagsspelare nummer fyra i A-truppen när hon kallas till det danska landslaget.
– Alla spelare var hemma förr när det var landslagssamling, och det var en fördel för oss. Men allting utvecklas, även i vår lilla del av fotbollsvärlden, säger Otto Persson.
LB07:s tränare Otto Persson samlar spelarna under LB07s träning på Stadion.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
I LB07 har hela gruppen ett jobb eller studerar vid sidan om fotbollen. Träningen är alltid förlagd till seneftermiddagen. Att köra en träning klockan elva på förmiddagen som Rosengård gör i sin allsvenska vardag är inte möjligt.
– Jag jobbar halvtid som sjuksköterska på en vårdcentral. Alla i A-laget har något som tar upp tid under dagen vid sidan om fotbollen, säger Anna Welin.
– Om jag skulle vilja ha det annorlunda? Jag vet inte. Jag är van vid det här. Jag skulle bli rastlös annars. Det har alltid varit så och på sitt sätt är det bra att ha något att falla tillbaka på den dagen jag slutar med fotboll.
Men tro inte att Anna Welin inte gillar det här med en derbyfest på Stadion.
– Hela grejen tycker jag är kul, att det blir ett sådant fokus på oss kring en match. Sedan kan jag kanske tycka att det är synd att vi missar hemmafördelen i Limhamn mot ett av de starkaste lagen i serien.
Rosengårdsspelarna värmer upp under FC Rosengårds träning på Stadion.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

2300 biljetter sålda på onsdagen

2300 biljetter är sålda till det allsvenska derbyt mellan LB07 och Rosengård på Stadion.
– Ungefär som förra året dagen före derbyt, jag hoppas det rasslar sista dygnet igen, säger LB 07:s klubbchef Johan Andersson.
Liksom förra året delar klubbarna på förtjänsterna i båda Malmöderbyna.
– Tyvärr har det varit lite biljettstrul den här gången där vi är maktlösa.
2017 kom 7825 åskådare – målet var rekord för damallsvenskan men det fattades till Linköpings tio år gamla rekord på 9413 åskådare.

Stadion, 18.30: LB07-FC Rosengård

LB07: Emma Lind – Maria Möller Thomsen, Anna Björk Kristjansdottir,
Malin Winberg, Sofila Wännerdahl – Eveliina Parikka, Anna Welin, Amanda Kander, Mia Persson – Elisa Lang Nilsson, Rakel Hönnudottir.
Rosengård: Zecira Musovic – Nathalie Björn, Simone Boye Sørensen, Glodis Viggosdottir, Alex Riley – Lisa-Marie Utland, Hanna Folkesson, Ebba Wieder, Sanne Troelsgaard – Fiona Brown, Anja Mittag
Läs alla artiklar om: Damallsvenskan 2018: LB07-FC Rosengård
Gå till toppen