Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Säg hej då till Barakat, Malmö.

Salahuddin Barakat tillsammans med Malin Martelius, som arbetar med trygghetsfrågor på Malmö stad.Bild: Peter Frennesson
Straffet för att lämna islam är enligt klassisk muslimsk rättslära döden, om detta råder ingen tvekan, enligt Malmöimamen Salahuddin Barakat.
Barakat säger samtidigt att "i Sverige 2018 gäller inte det". Dödsstraffet för avfällingar ska bara verkställas i ett perfekt islamiskt samhälle, förklarar Barakat i DN-journalisten Niklas Orrenius reportage om hur det är att vara ex-muslim i Sverige.
Orrenius har talat med ett tjugotal svenskar som lämnat islam, de flesta utan att våga vara öppna med det. Avhopparna berättar om hur den som inte följer religiösa föreskrifter och seder drabbas av utfrysning, hot, hat och våld; om hur de från barnsben indoktrinerats med historier om alla de helvetets plågor som väntar den som inte underkastar sig de religiösa diktaten.
För att lämna islam har ett högt pris. Få vågar göra det. Om inte annat för att de sociala konsekvenserna blir extremt hårda.
Samtidigt som Barakat säger att det bästa är att "bjuda in, och försöka påverka" uttrycker han sin förståelse för de hårda reaktionerna.
"Om man lämnar islam så kan man inte tro att allt fortsätter som vanligt", konstaterar han, på samma gång som han hävdar att det inte ligger något "teologiskt" i detta.
"Folk får göra som de vill. Vill människor sluta umgås med någon så har de rätt till det."
Ett skäl till att Salahuddin Barakats världsåskådning är av allmänt intresse är att Islamakademin, som han förestår, i projektet Safe Space Malmö av kommunen anförtrotts uppgiften att motverka radikalisering och extremism bland unga.
Vill Barakat försvara dödsstraff, förneka andra deras religionsfrihet, rycka på axlarna åt vad som i praktiken är mobbning och utfrysning, så står det honom fritt. Men det borde också göra honom omöjlig som samarbetspartner för Malmö stad.
Gå till toppen