Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD:s vallöften: avhys tiggare och bygg snyggare

Tiggeriförbud, hårdare tag i skolan och mänskligare arkitektur. Det är några av punkterna i Sverigedemokraternas program inför valet i Lund.

Sverigedemokraternas Hans-Olof Andersson (till vänster) vill satsa på mänskligare arkitektur. Våren 2016 inspekterade han en modell inför spårvägsbygget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sverigedemokraterna är första kommunpartiet som publicerar sitt program inför höstens val.
Partiet vill satsa på fem områden: bättre äldrevård och omsorg, hårdare disciplin i skolan, bättre infrastruktur i de östra kommundelarna, mänskligare och vackrare stadsmiljöer. Samt grundbulten i partiets program: "stopp för massinvandring och mångkultur".
I arbetet mot ”massinvandring och mångkultur” ingår bland annat förbud mot tiggeri på allmänna platser, något som Sverigedemokraterna länge arbetat för. Avtalet om flyktingmottagning ska sägas upp och kulturevenemang som riktar sig till en viss etnisk grupp ska inte få kommunalt stöd, anser partiet.
Mer katederundervisning och hårdare disciplin är Sverigedemokraternas förslag för skolan. Elever som stör ordningen ska gå i "jourskola" och ungdomar som hamnat i kriminalitet ska skickas till en särskild "pliktskola". Det är dock tveksamt om den typen av förändringar ens teoretiskt skulle gå att genomföra på kommunnivå.
– Det där är lite flytande. Texten om skolan är både lokalt tänkande och en del av vår rikspolitik. Vi vill förklara SD:s syn på skolan, men det finns redan nu möjlighet att avskilja elever för särskild undervisning om de inte kan vara med andra, säger SD:s partiföreträdare Hans-Olof Andersson.
Servicen och infrastrukturen i byarna – där Sverigedemokraterna har en stor del av sina anhängare – bör förbättras, skriver partiet i sitt valprogram.
– Vi ser tydligt att skötseln av gator och liknande inte är lika bra i byarna som i centrala Lund. När mängden boende i byarna ökar är det logiskt att det finns samma service där så att man inte behöver pendla till Lund för allting. Ett badhus är en självklarhet. Vi säger ju inte vilket år det ska byggas, men vi vill fortsätta utredningen.
Den mjuka delen i Sverigedemokraternas partiprogram handlar om arkitektur. ”Vi måste börja bygga mer mänskliga miljöer. Den fula och själlösa modernistiska arkitekturen kan inte få vara allenarådande”, skriver partiet.
Vem ska bedöma vad som är vackert, mänskligt och inte själlöst?
– Det måste finnas en dialog om vilka livsmiljöer vi vill ha. Det handlar inte om någon absolut politisk styrning eller dekret om hur det ska byggas, utan ett försök att få till stånd en dialog. Den totala dominansen av modernism och funktionalism är väldigt inskränkt. Genom översiktsplaner och detaljplaner kan kommunen signalera hur man vill att staden ska se ut.
Gå till toppen