Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi JO-anmäler gränspolisen i Skåne.”

Vi är chockade över gränspolisens bristande hänsyn till barnen, skriver en församlingskurator och fyra diakoner vid Svenska kyrkan i Malmö.

Klåveröds strövområde. Polisens tillslag mot Svenska kyrkans familjeläger på Klåveröds vandrarhem är ett exempel på en djupt oroande trend av minskad respekt för barn och unga på flykt, skriver artikelförfattarna.Bild: Emma Larsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi är djupt oroade över att gränspolisen allt mer negligerar barns rättigheter. Idag JO-anmäler vi gränspolisen i Skåne med anledning av tillslaget mot Svenska kyrkans läger för traumatiserade familjer 25 augusti 2017.
Svenska kyrkan Malmö har länge arbetat med utflykter som metod för barn i utsatta situationer. De familjer som lever med trauman, psykisk ohälsa och isolering harfå tillfällen att byta sammanhang och relatera till varandra som familj på en trygg plats.
Utifrån forskning om barn med trauma har vi utvecklat en metod med gruppaktiviteter kombinerat med samtalsstöd och motivation till stöd och behandling via till exempel socialtjänsten. Både svensk- och utlandsfödda familjer med erfarenhet av trauman, psykisk ohälsa eller mobbning har deltagit.
Den 25 augusti förra sommaren ordnade vi ett läger på Klåveröds vandrarhem på Söderåsen. Ett trettiotal civilklädda poliser kom ut ur de omkringliggande skogspartierna, omringade vandrarhemmet och tog sig in i huvudbyggnaden. De deltagande barnen och deras familjer chockades svårt. Fem familjer greps och utvisades.
Tillslaget är ett exempel på vad vi ser som en djupt oroande trend av minskad respekt för barn och unga på flykt. FN:s barnkonvention hindrar inte generellt polisen från att verkställa utvisningar, men den ställer stora krav på att de ska genomföras med hänsyn till barns rättigheter.
Svenska kyrkan är en av många organisationer som tillsammans med skola, vård och socialtjänst arbetar med barn och unga som far illa. I det arbetet har vi som diakoner mycket goda erfarenheter av samverkan med polisen. Vi är därför chockade över gränspolisens bristande hänsyn till barnen det senaste året, både tillslaget mot familjelägret och vid de efterföljande utvisningarna. Verksamheter där barn med trauman erbjuds stöd och behandling måste, för att kunna återuppbygga barnens tillit till vuxna och samhället, vara fredade.
Gränspolisens agerande är inte försvarligt och polisen måste omgående börja efterleva barnkonventionen. Barnets bästa måste komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn, även vid verkställande av utvisningar. I det ingår att lyssna på expertis och planera insatser på ett sätt som minskar riskerna för att barn skadas. För barn som far illa är trygga och säkra platser av avgörande betydelse för läkande och traumabearbetning. Polisen måste se till att all personal får utbildning i barns rättigheter, skapa barnvänliga riktlinjer med utgångspunkt i kunskap om krisreaktioner hos barn samt följa upp att riktlinjerna efterlevs.
Europarådet uppmanar sina 47 medlemsstater att de organisationer och samhällsfunktioner som behövs för att garantera papperslösas grundläggande rättigheter ska skyddas av så kallade ”brandväggar”. Polisen ska inte eftersöka personer på eller i närheten av sådana platser och de myndigheter som garanterar rättigheterna ska inte lämna ut uppgifter till polisen. Det rör sjukvård, skola, socialtjänst, rättsväsende, religiösa inrättningar och frivilligorganisationer. Tillslaget mot Svenska kyrkans familjeläger strider mot dessa rekommendationer.
Regeringen måste tydliggöra att barnkonventionen och andra internationella förpliktelser Sverige harrespekteras oavsett politiska skiftningar.
FN:s mänskliga rättigheter kom till efter andra världskrigets grymheter som ett skydd för det okränkbara människovärdet. Därför måste regeringen säkerställa att myndigheter, som gränspolisen, alltid genomför sitt uppdrag på ett sätt som respekterar dem.
Skiftningen i polisens agerande är varken proportionell eller behövlig och strider mot både FN:s barnkonvention och Europarådets rekommendationer – men den är ingen slump.
Skiftningen är en del i den drastiska och omänskliga förändring som skett i svensk och europeisk politik. Den orsakar stor rädsla och mycket lidande hos de barn och vuxna på flykt som ytterst drabbas av den.

Britta Abotsi

församlingskurator, Svenska kyrkan Malmö

Linus Hermansson

diakon, Svenska kyrkan Malmö

Patricia Ljunggren

diakon, Svenska kyrkan Malmö

Christina Ohlsson

diakon, Svenska kyrkan Malmö

Ebba Älverbrandt

diakon, Svenska kyrkan Malmö
Gå till toppen