Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blöt bana utmaningen i golfmajor

Det brukar vara tjock ruff och supersnabba greener som utmanar golfspelarna i majors. Men i US Open, som startar i dag, handlar det mer om vad regnet ställt till med på Shoal Creek-banan i Alabama. – Vi är alla lite oroliga för hur banan ska hålla, säger Pernilla Lindberg.

Pernilla Lindberg tror att den regnvåta banan blir den största utmaningen i US Open. ArkivbildBild: Göran Söderqvist/TT
Det kom 60 millimeter regn för några dagar sedan. Och ytterligare 40 millimeter natten mellan tisdag och onsdag i Alabama. I tisdags drog också den tropiska stormen Alberto förbi vilket gjorde att allt träningsspel på banan ställdes in.
– När jag träningsspelade i måndags var det blött och lerigt. Så utmaningen är nog blötan, att banan kommer att spelas ganska lång, säger Lindberg, som vann den senaste majorn, ANA Inspiration, som spelades i ökenklimat i Kalifornien.
För att underlätta för spelarna skulle US Open-arrangören kunna tillåta spelarna att torka av leran från bollen före varje slag. Men det vill man inte. I stället kommer spelarna på vissa regnsjuka ställen få flytta bollen till ett torrare område.
– Om det inte blir mer regn torkar banan upp snabbt, säger John Bodenhamer från USA:s golfförbund under en presskonferens.
Utav det Lindberg sett av US Open-banan tycker hon inte att banan i sig verkar så svår.
– Den kändes rättvis, det finns inga konstiga och kluriga grejer. Man behöver bara slå bra slag. Har man bra järnspel upp till rätt sektioner på greenerna kommer det att vara "scorebart", säger Lindberg.
– Men missar man greenen då blir det svårt. Runt greenerna är det många lägre områden där det är väldigt lerigt och mycket vatten. Missar man green blir det svårt att rädda sig, det kan nog bli avgörande.
Lindberg spelar första ronden på eftermiddagen lokal tid. Då kan även hård vind ställa till problem.
– Ett typiskt Alabama-väder som väntas senare under veckan är varmt och fint väder med risk för nederbörd och storm senare på dagen, säger tävlingsdirektören Matt Sawicki under tisdagens presskonferens.
Sex svenskor spelar US Open och Dani Holmqvist, Martina Edberg och amatören Linn Grant har kvalat in. Störst chans att lyckas har kanske Anna Nordqvist, rankad 14:e i världen och Pernilla Lindberg, rankad 31:a. Lindberg hoppas förstås kunna vinna en andra major i följd, men vill inte tippa vilka som blir de främsta konkurrenterna.
– Det har spelats 13 LPGA-tävlingar i år med 13 olika vinnare från sju olika länder. Bredden på touren är otroligt bra och stor just nu, säger hon.
– Jag visade i ANA att en som inte vunnit förut eller är topprankad kan vinna en major. Favoriter får väl annars anses vara de som är topp tio på rankningen.
Fakta

Svenskornas starttider

13.51: Dani Holmqvist, rankad 225.

14.24: Anna Nordqvist, 14.

19.42: Linn Grant, amatör.

19.53: Madelene Sagström, 86.

20.26: Pernilla Lindberg, 31.

21.32: Martina Edberg, 892.

Fakta

Världsrankningen

1) Park In-Bee, Sydkorea, 7,80.

2) Feng Shanshan, Kina, 6,90.

3) Lexi Thompson, USA, 6,59.

4) Park Sung-Hyung, Sydkorea, 6,06.

5) Ariya Jutanugarn, Thailand, 6,05.

6) Ryu So-Yeon, Sydkorea, 5,87.

7) Kim In-Kyung, Sydkorea, 5,46.

8) Minjee Lee, Australien, 5,12.

9) Moriya Jutanugarn, Thailand, 5,12.

10) Jessica Korda, USA, 5,06.

Gå till toppen