Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Nej, SD hör inte hemma hos alliansen.

Stefan Löfven (S) och bakom honom Jimmie Åkesson (SD) på väg in till debatt i Aktuelltstudion.Bild: Jessica Gow/TT
Om Moderaterna åter får makten så väntar "ett systemskifte i nyliberal riktning", varnar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på torsdagens DN Debatt.
De väljare som varit med ett tag har hört det förut. Det nyliberala systemskiftesspöket har nog vandrat genom merparten av svenska valrörelser från 1980-talet och framåt.
Socialdemokraternas taktik inför höstens val är att fösa in alla allianspartierna i samma fålla, långt ut till höger. Med Sverigedemokraterna som sällskap.
När nervositeten sprider sig tar S och LO till beprövade metoder.
Socialdemokraternas opinionsstöd närmar sig juholtska nivåer. Förtroendet för Stefan Löfven (S) dalar. I en mätning från Ipsos publicerad i DN i onsdags uppger 34 procent att de har förtroende för Stefan Löfven. Det är ett tapp med 6 procentenheter sedan mätningen i januari och med 12 procentenheter sedan juni 2014. Bland män har Löfven nu lägre förtroendesiffror än Jimmie Åkesson (SD). Och onsdagskvällens debatt mellan de båda i Aktuellt om vinster i välfärden lär inte ha ändrat på den saken.
Sverigedemokraterna har bytt åsikt när det gäller vinster i välfärden, anklagade Löfven. Helt riktigt. Men det har Löfven också gjort. Därtill tvingad av Vänsterpartiet och den egna partivänstern. Som nyvald partiordförande avvisade Löfven tanken på ett vinsttak, lösningen var inte att "säga noll eller x procent".
Men det är just vad regeringen gör i det förslag som av allt att döma – lyckligtvis – kommer att röstas ner i riksdagen i nästa vecka. Där begränsas rörelseresultatet till "statslåneräntan vid föregående års utgång, ökad med 7 procentenheter, på det operativa kapitalet vid föregående räkenskapsårs utgång".Tekniskt komplicerat, men det anmärkningsvärda är att vinsten inte räknas på omsättningen utan på ett kapital som typiskt är lågt i tjänsteföretag.
Åkesson har helt rätt när han i debatten mot Löfven betonade att det inte är vinstnivån som är det primära utan kvaliteten i de tjänster som utförs – i undervisningen, i vården, i omsorgen.
Att Löfven vill använda vinstfrågan mot SD har sin förklaring. För här har många av SD:s sympatisörer en annan uppfattning än Åkesson och partiet, bedömer S. I en mångfasetterad fråga blir ju den enkla hållningen att skattepengar inte får gå till vinst – oavsett övriga konsekvenser.
SD:s väljare är inte utpräglat höger och SD är nationalistiskt och socialkonservativt, men också välfärdspopulistiskt. Partiet är på många sätt lika angeläget om att bevara "den svenska modellen" som Socialdemokraterna. Jimmie Åkesson talar gärna, varmt och nostalgiskt om "folkhemmet".
Intervjuad i podden Värvet berättar Åkesson att det som bland annat gör honom så förtjust i folkhemstanken är att man i Sverige lyckats skapa acceptans för ett av världens högsta skattetryck och att det finns en bred enighet "om att vi ska ett högt skattetryck och en gemensam, solidariskt finansierad välfärd i Sverige".
Det "tycker jag är rätt häftigt", säger Åkesson.
Häftigt att betala hög skatt? Vad tycker månne alla de moderatväljare som har övergett sitt gamla parti för SD om den saken?
S och SD har mer gemensamt än kanske både Löfven och Åkesson i förstone vill erkänna.
Gå till toppen