Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Privata musikskolan Limus står utan lokaler

Limus musikskola befinner sig i en allvarlig kris. Kommunen har sagt upp hyresavtalet och snart står man utan lokal. 350 barn berörs om skolan läggs ned.

Gabriele Katthän slår larm om att Limus musikskola är i allvarlig kris.Bild: Ingemar D Kristiansen
Svaneskolan ska rivas för att ge plats åt nya Hedda Andersson–gymnasiet, som redan i höst påbörjar undervisning i samma korridor som musikskolan Limus nu finns i. I januari fick Limus besked från kommunen att skolan ska vara ute ur lokalerna senast den 31 december.
Sedan dess har skolans ledare Gabriele Katthän med ljus och lykta sökt efter nya lokaler. Men de lokaler som finns tillgängliga har en hyra som inte går att betala med enbart elevavgifter, säger hon.
Katthän vänder sig därför nu till kommunstyrelsen för att få ekonomisk hjälp och ber att kommunen ska stå för mellanskillnaden mellan nuvarande hyra och hyran i den lokal på Fabriksgatan 2 som i nuläget är den bästa lösningen. Årshyran där är 960 000 kronor.
”Limus är inte vinstdrivande. Allt eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten”, skriver Gabriele Katthän till politikerna.
”Det finns inget överskott som skulle kunna finansiera högre löpande kostnader på grund av högre hyra”, fortsätter hon.
Föräldrar och barn är oroliga och just nu kan skolan inte garantera barnen ett helt läsår, påpekar Katthän. Hon ser två lösningar: Antingen stöttar kommunen med 2 000 kronor per år och barn eller så får skolan 760 000 kronor per år i lokalbidrag. I gengäld kan Limus ta emot 80 barn från kön till Kulturskolan, skriver hon.
Gabriele Katthän får stöd av Moderaterna. I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår partiet att kommunkontoret snabbutreder hur verksamheten kan räddas. Partiet anser att det är de pengar som kommunfullmäktige avsatt till musikchecken som ska användas, så att det är den enskilde elev som stöds och inte det specifika företaget.
Gå till toppen