Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Saluhall och omsorgsboende med gym kan bli verklighet i Sockerstan

En lada där lokala företag ska kunna producera och sälja ätbart och drickbart. Samt ett omsorgsboende med filmrum och gym. Nu börjar flera planer vid Staffanstorps gamla sockerbruk att konkretiseras.

Mellan bostäderna och saluhallen är tanken att det ska stå en glaspaviljong.Bild: Kanozi arkitekter
På kommunstyrelsens senaste sammanträde bestämdes det att flera markanvisningsavtal ska tecknas med företag som vill bygga och skapa projekt i Sockerstan.
En av markanvisningarna gäller Sockertorget. Där är tanken att det ska bli en saluhallsliknande verksamhet i den gamla betladan. Förslaget innebär att lokala producenter – till exempel bryggerier eller bagerier– både ska kunna producera sina varor och sälja dem på plats.
– Det blir en mötesplats för mat och delikatesser, säger Anders Bolltoft, affärsutvecklare på bygg- och projektutvecklingsföretaget Wästbygg som tillsammans med TAM Group ligger bakom planerna.
Tanken är att låta den gamla betladan stå kvar, men att eventuellt byta ut delar av fasaden mot glas.
Planen är att betladan (höger) ska vara en plats där lokala producenter både kan tillverka och sälja sina produkter på plats.Bild: Kanozi Arkitekter
– Man ska kunna se utifrån att det händer grejer där, säger Max Gerthel på Kanozi Arkitekter, som har tagit fram skisserna för projektet, som även bland annat rymmer ett underjordiskt garage.
Intill ladan ska det enligt förslaget byggas någon form av glaspaviljong, som skulle kunna bli ett café.
Går det som företagen vill blir det byggstart för projektet kring 2021.
Även andra markanvisningar i Sockerstan är på gång att tecknas. Victoria Fastigheter vill bygga ett "omsorgsboende" vid Möllaregatan. Det beskrivs som ett utökat trygghetsboende för dem som är 65 plus och är berättigade till hemtjänst. På boendet ska det även finnas en hemtjänstlokal och gemensamma utrymmen för de äldre, med bland annat gym, hobbyrum, filmsal och bibliotek.
Utöver bostäderna på omsorgsboendet vill ovan nämnda företag – såväl som fastighetsföretaget Acrinova – dessutom bygga sammanlagt runt 150 bostäder i området. En blandning av hyresrätter och bostadsrätter.
Det rådde dock inte full enighet om markanvisningarna på kommunstyrelsens sammanträde. Socialdemokraterna ville att bostäderna endast skulle bestå av hyresrätter och begärde omröstning om den saken – en omröstning som partiet dock förlorade.
Gå till toppen