Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Alnarps dolda trädgård öppnades upp för besökare

Samtidigt som Malmö garden show pågick för fullt öppnades ett annat växtrike upp för allmänheten på fredagen. I Alnarps rehabiliteringsträdgård hjälper grönskan trötta och sjuka att må bättre.

Besökarna Helena Ring Johansson, Emeli Zeilon och Jeanette Heilmann fick en rundtur i rehabträdgården tillsammans med trädgårdsingenjör Anna Sundberg (till höger).Bild: Johanna M Karlsson
– Här har vi en speciell växt som kallas för "lammöra". Känner ni hur lena bladen är? När de är blöta känns de faktiskt mer som hundöron, säger trädgårdsingenjör Anna Sundberg.
Tillsammans med ett litet sällskap på tre personer vandrade hon runt i rehabiliteringsträdgården i Alnarp. Trädgården används i vanliga fall enbart till forskning och är bara öppen för allmänheten ungefär två gånger om året.
Bland annat hade Jeanette Heilman och Emeli Zelon, som jobbar för Landskrona stad, passat på att komma på ett besök och förhoppningsvis få med sig lite inspiration.
– Sådana här platser behövs inne i städerna också, säger Jeanette Heilman.
Rundturen började med en genomgång av fysioterapeut Lillian Lavesson som berättade om forskning och miljöpsykologiska teorier som ligger bakom hur man byggt upp trädgården och hur arbetar med de personer som kommer dit.
– Man säger till exempel att vi föds med fem grundrädslor: spindlar, ormar, höjder, mörker och blod. Just att många reagerar på blod gör att man helst inte ska ha röda växter i sådana här trädgårdar. Men sen är vi alla individer, för vissa verkar röda blommor vara det bästa, säger Lillian Lavesson.
Hon berättar också att bland annat silver, grön och blå är färger som gör oss lugna och att vatten och sten är element som inte kräver något av oss, och som därför är vilsamma och bra att ha i den här typen av trädgård.
I rehabiliteringsträdgården har bland andra strokepatienter och människor med utmattningssyndrom fått sin tillflykt under de senaste åren, alla som deltagare i olika forskningsprojekt. Där kan de med hjälp av naturens kraft återhämta sig och med små steg i det gröna komma tillbaka till ett så bra och hälsosamt liv som möjligt. Flera av projekten har genomförts i samarbete med Region Skåne.
Nu pågår ett projekt som är ett samarbete med Arbetsförmedlingen, där nyanlända med psykisk ohälsa rehabiliteras genom trädgårdsarbete, för att sedan kunna komma ut i arbetslivet.
Deltagarna spenderar tre förmiddagar i veckan i trädgården. På eftermiddagarna går de som kan på SFI.
– De startar med en gemensam samling där de välkomnas. Sedan erbjuds de aktiviteter att göra i trädgården den dagen. På eftermiddagen samlas de på nytt för att gemensamt avsluta dagen med en lättare måltid, säger verksamhetschef Sara Kyrö Wissler.
Aktiviteterna kan till exempel handla om att plantera om blommor eller bara ligga i en hängmatta i skuggan under ett träd.
– Vi människor är byggda för att vara aktiva för att göra saker som vi känner för att klara av. Varje sak man gör i trädgården ska vara meningsfull, hur liten eller stor den än är, säger Lillian Lavesson.
Nästa gång som allmänheten kan få komma och ta en rundtur i rehabiliteringsträdgården blir till hösten.
Mjuka och luddiga "lammöron" är en av de många växter som finns i trädgården.Bild: Johanna M Karlsson
Alldeles intill en liten damm hänger en hängmatta. Den är en favoritplats för många av de som rehabiliteras i trädgården, berättar trädgårdsingenjör Anna Sundberg.Bild: Johanna M Karlsson
Några löjtnantshjärtan hänger och dinglar på sin gren. I trädgården finns gröna växter, blommor av olika slag, stora träd, mjuka gräsmattor man kan ligga och vila på och bär och grönsaker att plocka.Bild: Johanna M Karlsson
Gå till toppen