Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EFL

EFL-samarbete riskerar Ekonomihögskolans internationella status

Att utbilda näringslivet kan vara lukrativt – på flera olika sätt. 8till5 har granskat nedmonteringen av EFL:s karriärutbildning Executive MBA och hittat värdepapper för 10 miljoner kronor och ackrediteringar som är avgörande för framtiden.

Ekonomihögskolan i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Som 8till5 tidigare berättat lämnar Andreas Inghammar sitt uppdrag som ordförande för Lundastiftelsen EFL när åtagandet går ut om en månad. Han är mycket missnöjd med Lunds universitets hantering av höstens kursstarter på stiftelsen men ser pragmatiskt på framtiden och verkar för EFL:s bästa till den siste juni.
Läs mer: Styrelsen för karriärskolan EFL slutar i protest
– Var detta landar vet vi inte ännu. De nya förutsättningarna är i en tillblivelsefas. Men just nu är jag hoppfull, säger han.
Styrelsen för EFL och ledningen för universitetet och Ekonomihögskolan i Lund diskuterar de kommande åren intensivt. Andreas Inghammars förhoppning är att formerna kan stöpas om och många av de utbildningar som nu hålls på EFL fortsätta att ges – under Ekonomihögskolan eller under EFL.
Andreas Inghammar, styrelseordförande för stiftelsen EFL.Bild: Lunds universitet
Även när det gäller själva stiftelsen är han försiktigt optimistisk. Han menar att det återstår att se i vilken utsträckning de nya utbildningarna inom Lunds universitet konkurrerar med EFL:s utbildningar, och därmed i vilken uträckning stiftelsen kan fortsätta att hämta lärare från Ekonomihögskolan.
– Stiftelsen kommer att överleva i en eller annan form och fortsätta med sitt syfte att verka för ekonomisk forskning och informationsutbyte. Vi får anpassa verksamheten efter förutsättningarna. Det är inte konstigt, det har bara kommit väldigt hastigt på.
Stiftelsen har gått ekonomiskt bra de senaste åren. 2017 var omsättningen 20 miljoner kronor på åtta anställda, resultatet efter finansiella poster en vinst på 1,7 miljoner och det finns värdepapper för ungefär 10 miljoner kronor.
– Det ger stiftelsen förutsättningar att förändra portföljen utan risk för likvidation. Så har situationen inte alltid varit, men nu finns möjligheten. Pengarna ska ju användas i stiftelsen syfte, säger Andreas Inghammar.
Läs mer: Skånes karriärskola läggs ner – näringsliv och anställda rasar
Även på en mer övergripande nivå anpassas verksamhet efter nya förutsättningar. Svenska lärosäten verkar i allt större utsträckning på en internationell marknad. I takt med den utvecklingen får de internationella organisationer som kvalitetsbedömer och delar ut ackrediteringar till lärosäten mer makt.
Ekonomihögskolan har den europeiska stämpeln European Quality Improvement System, Equis, som löper på fem år och måste förnyas senast i mars 2019. Processen pågår. Fredrik Andersson och hans kollegor har också kommit en bra bit på väg för att få den amerikanska stämpeln Association to advance collegiate schools of business, Aacsb.
En ackreditering ger inte bara status som lockar personal och studenter utan är helt avgörande för samarbeten mellan lärosäten. Sådana innebär bland annat utbyten för studenter och därmed internationell attraktionskraft. Och att locka utomeuropeiska studenter är ekonomiskt centralt, det är Ekonomihögskolans största möjlighet att påverka sin utbildningsbudget.
– Ackrediteringarna är bokstavligen avgörande för vår framtida utveckling. Vi vet att kvalitetsstämplarna är viktiga för internationella studenter, inte minst för avgiftsskyldiga studenter som kommer från länder utanför Europa, säger Fredrik Andersson, rektor för Ekonomihögskolan.
Fredrik Andersson, rektor för Ekonomihögskolan i Lund.Bild: Lunds universitet
Även Lunds universitets vicerektor Bo Ahrén understryker ackrediteringars vikt.
– Det mesta av det vi gör inom universitetet söker vi finansiering för. När man söker som ackrediterad kan det mycket väl indirekt innebära mer resurser. Det är väldigt exklusiva stämplar.
Equis och Aacsb är båda helhetsbedömningar som inte bara genomlyser utbildning och forskning utan även samverkan med externa partners och mycket annat.
Ackrediteringsprocesserna som pågår ställer relationen mellan Ekonomihögskolan och stiftelsen på sin spets. EFL:s verksamhet är nämligen sedan 2010 inte en del av Ekonomihögskolans Equis-ackreditering, enligt Fredrik Andersson för att verksamheten inte uppfyllde kriteriet internationell standard. Därför inkluderar Ekonomihögskolan inte någon Executive MBA-utbildning i sin rapportering till organisationen bakom Equis. Samtidigt ger EFL med tydlig koppling till högskolan en diplomutbildning med detta namn.
– Därmed har vi en yta som är svårhanterlig, de som ackrediterar ställer frågor om detta. Det är också en stor risk. Ytterst kan man tappa en ackreditering.
Det skulle innebära att Ekonomhögskolan skulle åka ur viktiga samarbeten och dala i status. Ekonomihögskolan siktar på en framtid i helt annan riktning.
– När vi nu gör ett utvecklingsarbete så kommer de nya utbildningarna för näringslivet att benchmarkas mot internationell standard. Vi närmar oss en tämligen exklusiv klubb som har två ackrediteringar, säger Fredrik Andersson.
Gå till toppen