Annons

Annons

Annons

opinionDe skärpta gränskontrollerna

Aktuella frågor
”Har Stefan Löfven blivit Sveriges egen Donald Trump?”

Med beslutet att göra gränskontrollerna permanenta har den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen slagit spiken i kistan för den medmänskliga flyktingpolitik Sverige tidigare stod för. Det skriver Joar Forssell, Simona Mohamsson och Frida Jansson, Liberala ungdomsförbundet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Stefan Löfven borde stoppa gränskontrollerna i Hyllie – för flyktingarnas, för dem som bor i Öresundsregionen och för Sveriges skull, skriver Joar Forssell, Simona Mohamsson och Frida Jansson.

Bild: Johan Nilsson/TT

Vid en manifestation till stöd för flyktingar sade statsminister Stefan Löfven (S) ”i mitt Europa byggs inga murar”. Året var 2015.

Nu har Socialdemokraterna sett till att de gränskontroller som infördes 2015 vid Hyllie station i Malmö blir allt mer permanenta.

Det går rakt emot den migrationspolitik S-väljarna röstade på, det skadar Öresundsregionens ekonomi och sluter Sverige mot omvärlden. Har Stefan Löfven blivit Sveriges egen Donald Trump? Precis som Trump vill han försvåra människors möjlighet att röra sig över gränserna.

Annons

Sverige har en lång tradition av att ta medmänskligt ansvar och ställa upp för människor som flytt undan krig, förtryck och ofrihet.

Annons

Sverige har värnat asylrätten och gett människor som riskerat sina liv för frihet en ny chans.

I många decennier har Sverige legat i framkant i Europa när det gäller att ta emot flyktingar från områden plågade av krig och förtryck. Militärkuppen i Chile på 1970-talet, Balkankriget på 1990-talet, Afghanistankriget, Irakkriget och nu senast Syrienkriget är några av många exempel då Sverige visat internationell solidaritet.

Men sedan 2015 har Sverige förändrats. Sedan gränskontrollerna infördes 2015 har asylrätten successivt urholkats och Sveriges öppenhet mot omvärlden minskat.

Med beslutet att göra gränskontrollerna permanenta har den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen slagit spiken i kistan för den medmänskliga flyktingpolitik Sverige tidigare stod för.

Vi beklagar att Socialdemokraterna återigen gör som de så ofta gjort, står upp för solidaritet när det är enkelt och opportunt, men så fort opinionen svänger vänder kappan efter vinden. När det krävs mod och politiskt ledarskap är medmänsklighet det första som överges.

Socialdemokraterna hävdar att den strama migrationspolitiken är ett nödvändigt ont, att Sverige inte har ekonomiska resurser att ta emot flyktingar, att Sveriges kommuner och regioner inte klarar av att ta emot fler eller att vi måste se till så att de som är i Sverige har jobb innan vi tar emot fler. Därav partiets 180-gradersvändning i migrationspolitiken.

Flyktingsituationen inom Europa är under kontroll. Den nya migrationspolitiken innebär dessutom att Sverige har för avsikt att anpassa landets asylregler till EU:s miniminivå.

Annons

Annons

Så vad vill Socialdemokraterna uppnå när de vidtar ytterligare, mer extrema, åtgärder för att stänga Sverige från omvärlden? Det verkar nästan som plakatpolitik i syfte att vinna röster i det kommande valet. Följdfrågan blir: Är det värt det?

Vårt svar är nej. Med stor sannolikhet förlorar Sverige mer på att ha stängda gränser än vad som går att “tjäna” på att stänga människor ute.

Öppna gränser är avgörande för företagande och tillväxt. Gränskontrollerna får stora ekonomiska konsekvenser i form av förlorade jobb och resurser. Flera oberoende institut, till exempel Öresundsinstitutet och Bertelsmann Foundation, har utvärderat kostnaden för begränsningen av människors och varors rörlighet i Europa. Bedömningarna varierar från 500 miljarder till 1 700 miljarder euro över tio år, enligt Bertelsmann Foundation. För Sveriges del skulle det betyda 50 miljarder euro under en tioårsperiod.

Av de företag som handlar mellan Sverige och Danmark har 23 procent påverkats negativt av gränskontrollerna, enligt Sydsvenska Handelskammaren.

Sverige, detta lilla land högst upp i norr, kan inte överleva isolerat. Välståndet och därmed finansieringen av välfärden är helt beroende av öppenhet mot omvärlden.

Många av de utmaningar Sverige står inför idag är gränsöverskridande och går inte att möta på egen hand. Öresundsregionen behöver mer rörlighet, inte mindre.

Slutenhet är varken moraliskt försvarbart eller en lösning på morgondagens utmaningar. Stefan Löfven borde stoppa gränskontrollerna i Hyllie – för flyktingarnas, för dem som bor i Öresundsregionen och för Sveriges skull.

Joar Forssell

Simona Mohamsson

Frida Jansson

Joar Forssell är förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Simona Mohamsson är migrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet.

Frida Jansson är distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet Skåne.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan