Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hasse Alfredson ska hyllas – men inte med staty

"Få människor har givit oss så mycket glädje". Med de orden har Malmös politiker bestämt sig för att hedra minnet av Hasse Alfredson. Frågan är bara hur? Med staty eller skylt, plakett eller Pågatåg?

Sällan är Malmös politiker så rörande överens. När moderaterna John Roslund och Tony Rahm i en motion föreslog att Hans Alfredson skulle hyllas, ja då blev det ett unisont bifall från de berörda nämnderna.
Den folkkära komikern och författaren, regissören och skådespelaren föddes i Sankt Pauli församling och levde sina första sju år i Malmö, innan familjen flyttade till Helsingborg.
Hasse Alfredsson avled i september. Nu vill Malmö stad hedra hans minne, det vet bara inte hur.Bild: Marc Femenia / TT
"Nog borde Malmö stad uppmärksamma Hans Alfredson med en staty eller namnge en plats efter honom", skriver motionsställarna.
Och det är alla som haft med ärendet att göra rörande överens om att man borde. Frågan är bara hur?
Läs också Nej, den guben gick inte i Malmö
Kulturnämnden och Tekniska nämnden, som låtit referensgruppen för offentlig konst titta på ärendet, välkomnar förslaget att uppmärksamma "en av vårt lands största kulturpersonligheter". Men de rekommenderar inte en enskild staty som minnesmärke. Istället föreslår de att en plakett sätts upp på något av de hus han bodde i under sin tid i Malmö. Eller att ett Pågatåg, en plats eller en gata får bära hans namn.
Stadsbyggnadsnämnden sätter käppar i hjulet. De lovar visserligen att ha Alfredson i åtanke för en lämplig plats som kan bära hans namn, men lyfter samtidigt ett varningens finger för att ett alltför skyndsamt agerande skulle bryta mot "god ortnamnssed". Den stadgar att "rimlig tid" ska ha gått innan en avliden persons namn får användas i namn på gator, torg och allmänna platser. Med rimligt tid avses tre till fem år. Hasse Alfredson gick bort i höstas.
Ett byråkratiskt dilemma, värdigt en sketch av självaste Skyltfabrikant Elof Lindeman. Någon lösning är ännu inte i sikte men kulturnämnden och tekniska nämnden kommer att få i uppdrag att se till att Hasse Alfredsons minne hedras på ett lämpligt sätt. På grund av tidsbrist fick ärendet dock bordläggas under torsdagens fullmäktigesammanträde.
Gå till toppen