Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Vattenläckan i Kävlinge kommun är lagad

Under fredagskvällen sprack en huvudvattenledning som leder in till Löddeköpinge. Mitt i värmeböljan blev flera orter utan vatten. Vid 03 natten till lördag sattes vattnet åter på efter att läckan lagats.

Boende i Löddeköpinge tittar på när kommunen gräver fram vattenledningen.Bild: Bengt Arvidson
Vid 07 på lördagsmorgonen meddelade Kävlinge kommun att den omfattande vattenläckan var lagad och att vattnet är på i kommunen igen.
Risk fanns för att vattnet till en början skulle vara missfärgat eller innehålla luft och kommunen meddelade att man då kunde spola vattnet ett par minuter och använda det missfärgade vattnet till att exempelvis vattna gräsmattan med.
Bild: Bengt Arvidson
Den stora vattenläckan drabbade runt 6 000 - 7 000 personer, som blev utan vatten mitt i den kraftiga värmeböljan.
– Jag har varit här i 18 år. Vi brukar ha kanske tio läckor om året, ibland drabbar det bara några gator. Detta är den största läckan som har påverkat flest under min tid. Så lite nervös blev jag, säger Tom Nielsen, VA-chef för Kävlinge kommun.
Det var en större vattenledning som hade gått sönder och för att kunna åtgärda detta så var man tvungen att stänga vattnet i hela Löddeköpinge tätort. Utöver Löddeköpinge var även Hofterup, Ålstorp, Vikhög, Barsebäcksby och Barsebäckshamn drabbat.
Läs mer: Många söker sig till Ica i Lödde: ”Hyllorna är i stort sett länsade”
Under fredagskvällen letade grävare efter den trasiga ledningen. Klockan tre på natten var läckan lokaliserad och lagad och vattnet kunde slås på igen.
Enligt Tom Nielsen kördes vattentankar ut till två äldreboenden, men några andra större åtgärder krävdes inte.
– Vi var förberedda för att kunna köra ut fler tankar, säger Tom Nielsen.
På måndag kommer kommunen att se över om just den här ledningen ska åka upp på prioriteringslistan över rör som behöver bytas ut.
En grävare på plats vid Tolvåkers idrottsplats i Löddeköpinge på fredagskvällen.Bild: Bengt Arvidson
Bild: Martin Skogsberg
Gå till toppen