Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordår för turistnäringen

Förra året blev ett rekordår för den svenska turistnäringen. Turisterna spenderade för ett värde av 317 miljarder kronor – en ökning med 7,4 procent jämfört med året innan. Det är den högsta tillväxttakten sedan 2006.

Turister studerar en karta under sightseeing i centrala Stockholm.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Turistindustrin i Sverige har visat på en stabil uppgång under 2000-talet, men förra året blev något av ett rekordår med en omsättning på 317 miljarder kronor, visar nya siffror från Tillväxtverket.
Den globala trenden går mot ett ökat internationellt resande, och det är de utländska turisternas konsumtion som utgör den största delen av tillväxten.
– Sverige blir ett nytt och fräscht alternativ för dem som redan gjort de mer traditionella resmålen, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.
Gruppen utländska turister stod för 42 procent av fjolårets omsättning – att jämföra med 27,1 procent år 2 000. Enligt Ewa Lagerqvist är det främst naturen som lockar.
– Många pratar om den svenska livsstilen och närheten till naturen, exempelvis hur vi går promenader och plockar blåbär ute i skogen. Det tycker många som kommer från andra delar av världen är väldigt spännande.
Turismen ökar snabbare än svensk ekonomi som helhet och utgör nu en allt större andel av den totala exporten. Från 4,7 procent 2012 till 6,4 procent 2017.
Den svaga kronan påverkar till viss del – men endast marginellt, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.
– Det finns inget entydigt samband med valutans värde, utan det är nog framför allt den här globala trenden som ligger bakom. FN uppskattar att det globala resandet kommer att öka med 3,3 procent per år fram till 2030 – och Sverige får nu ta del av den här utvecklingen.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vill understryka vikten av regeringens satsningar på internationell marknadsföring. Inom besöksnäringen skapades 10 600 nya jobb 2017. En tredjedel av de anställda inom hotell- och restaurangbranschen har utländsk bakgrund och branschen är enligt Damberg en viktig integrationsmotor.
– Nästa steg handlar om kompetensförsörjning, många har svårt att hitta arbetskraft. Olika specialutbildningar kommer avgöra om den här branschen ska kunna fortsätta utvecklas, säger Damberg.
Fakta

Konsumerade för 317 miljarder

Besöksnäringen sysselsätter totalt 175 800 personer (mätt som genomsnittligt antal anställda under året). Förra året tillkom 10 600 jobb.

Turisternas totala konsumtion uppgick till 317 miljarder kronor – en ökning med 7,4 procent jämfört med 2016.

De utländska turisterna stod för 42 procent av de 317 miljarderna, medan resterande utgörs av inhemsk turism. År 2 000 stod de så kallade inkommande turisterna för 27,1 procent. Som andel av svensk export ökar turismen från 4,7 procent 2012 till 6,4 procent 2017.

Större poster i utländska turisters konsumtion är shopping inklusive dryck och livsmedel, transporter och restaurangbesök.

Källa: Tillväxtverket, Turismens årsbokslut 2017.

Gå till toppen