Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Två som är heta så in i Norden – och en AC på väg över bron

Att lämna Malmö FF kan innebära helt olika saker - ibland det oväntade.

Tobias Sana var en oftast väldigt positiv och glad spelare under tiden i Malmö FF, men fick det aldrig riktigt att fungera i laget rent spelmässigt. Visst - en del säger att han inte fick så många chanser, men det handlade inte bara om det. Det handlade om hur Malmö FF spelade fotboll - och hur Tobias Sana spelade.
Sana har potentialen att utmana, det såg vi. Men vi såg också en spelare som stannade upp, vände tillbaka och inte släppte bollen snabbt nog för det spel MFF byggde.
Han kom till MFF vintern 2015 och hade alltså Åge Hareide som tränare i ett år och sedan Allan Kuhn ett år och så Magnus Pehrsson fram till sommaren 2017. Under Pehrsson skedde det märkliga att han efter en försäsong nästan utan speltid fick starta i premiären mot Göteborg - för att sedan helt försvinna från planen.
Sommaren 2017 bröts kontraktet med MFF och Tobias Sana flyttade till danska AGF i Århus med ett kontrakt som sträcker sig till 2020. Där hittade han rätt. Han spelade 25 matcher den gångna säsongen gjorde tre mål (bland annat en drömträff) och fyra assist. Han missade de sista omgångarna på grund av en skada.
Men han fick belöningen när säsongen var över.
Tobias Sana utsågs till årets spelare i AGF.
Det är första gången någonsin som en icke-dansk spelare fått utmärkelsen som delats ut sedan 1963.
Den mest kända dansken som fått den? Tja vi få väl säga Stig Tøfting...
Undrar ni vem den andra spelaren är så heter han Jens Stage och blev utsedd till årets fighter.
***
Felipe Carvalho svepte in som en stormvind i Malmö FF med ett provspel där det sa "Boof". Den väldige försvararen visade en extrem potential och den blev till ett kontrakt med klubben. Men sen stannade allt av. Min personliga åsikt är att språket blev ett stort problem. Carvalho lärde sig inte vare sig engelska eller svenska under lång tid (kunde fått mer stöd av klubben, men också krav) och han blev en marginalspelare på bänken. Sommaren 2017 hände dock något. Om jag inte minns fel så gjorde han en riktigt strong insats mot AIK borta, en match som han också avgjorde med matchens enda mål.
Det kändes som ett genombrott skulle kunna vara på gång, men så gick hälsenan för Carvalho - märkligt nog en av få skador som ingen journalist såg och uppmärksammade, annars är det nästan alltid någon på alla träningspass. Carvalho var borta hela hösten och MFF bestämde sig för att inte förlänga kontraktet.
Först var Carvalho på väg till Östersund, men där hände något i kommunikationen och en del hårda ord haglade mellan parterna. I stället hamnade uruguayanen i Vålerenga. Och där tycks han snabbt under våren ha blivit en kultfigur - men också en uppskattad spelare.
Felipe Carvalho i aktion i Vålerengas möte med Molde tidigare i vår.Bild: JON OLAV NESVOLD
Sedan han bytts in i fjärde omgången mot Strömsgodset med tretton minuter kvar, har han inte missat en minuts spel i ligan. Åtta raka 90-minutersmatcher, med ett mål och en assist. Dessutom två cupmatcher med mål i båda.
Carvalho har blivit så het att han belagts med "silenzio stampa", något som säkert hans norske agent Terje Liverød ligger bakom. Vi känner igen det från Malmö - när han provspelat nere i Höllviken, fick han inte uttala sig. När vi var iväg på träningsläger i Dubai, kom samma signal igen. Att det blivit för mycket och att Carvalho inte riktigt kunde hantera det.
Det har blivit en hel del stora rubriker om detta i Norge. Många har velat prata med Carvalho. Lagets tränare har fått ta en hel del snack om detta - och han har också en MFF-koppling faktiskt, heter nämligen Ronny Deila...och var aktuell när Åge Hareide till slut fick jobbet. Sannolikt var det så att han faktiskt tackade nej till MFF den gången.
Jag tror att han är fri att prata nu igen efter sista vårmatchen, som Vålerenga vann mot Lillestrøm med 1-0. Vålerenga ligger på en stark sjätteplats med bara tre poäng upp till den andra.
***
Det dyker in alla möjliga härliga tips från er läsare - och MFF-supportrar - i mejlkorgen och på andra sätt. Dagens var att Anders Christiansen setts köra över Öresundsbron i sin belgiskregistrerade bil - från danska sidan till Malmö.
"AC" gjorde ju en flytt till Belgien, som så här långt blivit en lång besvikelse och då inte enbart på grund av de skador han haft. För även i de perioder då han varit uttagen i trupp har han mest fått sitta på bänken.
Anders Christiansen sa att han vill spela fotboll men helst i Belgien när jag pratade med honom i samband med MFF-Dalkurd.
Han dök ju upp på matchen mot Dalkurd och det är inte det minsta konstigt om han är i Malmö, tror han har många goda vänner både i laget och i stan.
Men det råder inga tvivel om att han vill spela fotboll och säkert har fått huvudbry att för andra gången hamna i den här sitsen. Det var ju samma sak i Italien.
Med långt kontrakt i Belgien, trodde jag inte en återkomst ens skulle diskuteras redan nu. Men jag känner mig inte helt säker. En utlåning är ju ett alternativ, MFF måste ju helt uppenbart göra något på positionen.
Och faktiskt är det så att jag fått en indikation som pekar mot att det i alla fall förs en dialog mellan MFF och dansken och hans agent. Men att det i slutändan handlar om ekonomi, det skulle inte bli en billig affär för MFF. Men det kanske blir dyrare att säga nej?
Gå till toppen