Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Vårdcentraler i Skåne kom inte åt sina journalsystem

En missad uppdatering låg bakom att flera privata vårdcentraler under fredagsmorgonen inte hade tillgång till journalsystemet.

Under fredagsmorgonen kunde privata vårdcentraler kopplade till region Skåne inte komma åt journalsystemen.Bild: Emil Langvad/TT
Det var vårdcentralernas kommunikation med Region Skånes system, bland annat journalsystemet, som inte fungerade. Enligt Region Skånes pressinformatör var det enbart de privata vårdcentralerna som drabbats.
– Det är en plattform som kommunicerar med Regionens system som skulle ha uppdaterats tills i dag. När det gäller regionens egna vårdcentraler så sköts den uppdateringen centralt men hos de privata har varje vårdcentral ett eget ansvar och det är det som inte blivit gjort, säger pressinformatör Jimmy Gottfridsson.
Enligt uppgifter till tidningen fanns det exempel på patienter som på fredagen fick besked av sin vårdcentral att de får återkomma på måndag.
Hur många vårdcentraler är drabbade?
– Det har jag inge uppgifter om i nuläget.
Hur drabbar detta patienter?
– Jag vet inte hur det drabbat patienter. Men detta handlar om att de inte kommer åt sina system och då påverkar det så klart verksamheten.
Vid 11-tiden på fredagen löste regionen problemet genom att göra en lösning så att systemen fungerade även utan uppdateringen.
– Så kan de göra uppdateringen senare i lugn och ro, säger Jimmy Gottfridsson.
Gå till toppen