Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Värna handel. Med enad stämma i EU.

Cecilia Malmström på fredagen.Bild: Virginia Mayo
Enad front och is i magen. Det behöver EU nu. På fredagsmorgonen införde USA som planerat hårda tullar på stål och aluminium från EU. Åtgärden strider mot det etablerade regelverket inom världshandelsorganisationen WTO. Men det bekymrar uppenbart inte Donald Trump som alltmer spelar efter sina egna regler.
"Rättvis handel", skrev den amerikanske presidenten på Twitter innan han ensidigt ändrade handelsvillkoren till fördel för USA.
Fördel på kort sikt, vill säga. I längden missgynnas alla av fler handelshinder och för EU gäller det att begränsa förlusten så att skadeverkningarna håller sig på hanterbar nivå. Medlemsländernas ledare måste hålla samman, uttala en gemensam linje och hålla huvudet kallt i det politiska spelet som följer.
Lyckligtvis finns det också förutsättningar för det. EU-länderna står enade i såväl indignationen som reaktionen mot tullarna. Motåtgärder sätts in, om än främst av symbolisk karaktär. De europeiska tullarna riktas mot populära amerikanska varor som motorcyklar, jeans och jordnötssmör. Men några eftergifter gentemot USA blir det inte. Ledarna inom unionen enades redan för ett par veckor sedan om att inte förhandla med Washington om EU inte beviljades permanent undantag från tullarna på stål och aluminium.
"Vi förhandlar inte med pistolen mot huvudet", konstaterade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.
Det är en högst rimlig linje. Samtidigt gäller det förstås att försöka undvika att det hela eskalerar till en kris i det internationella handelssystemet. USA har redan hotat att införa tull på bilar från EU, vilket skulle ta konflikten till en allvarligare nivå.
Det är mycket som står på spel. De etablerade formerna för import och export mellan världens länder har inte bara ökat välståndet i de rikaste länderna. Även i de mindre utvecklade ekonomierna har handeln lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom under de senaste decennierna. Som Internationella valutafondens chef Christine Lagarde påpekar är det de minst privilegierade som kommer att drabbas hårdast om världshandeln skulle bli "massivt störd".
Därtill kommer vad handelskrig riskerar att göra med relationerna mellan länder. Många av USA:s militärt allierade upprörs av att Washington nu inte bara försämrar deras handelsvillkor, utan till råga på allt gör det med hänvisning till sin nationella säkerhet.
Den amerikanska stålindustrin är hotad, menar Trump. Men det beror i så fall knappast på den begränsade importen från EU, utan snarare på överkapacitet i den internationella stålindustrin. Denna hade säkert kunnat hanteras, men i så fall efter förhandlingar mellan berörda länder – inte genom tullar och hot.
"Fullständigt oacceptabelt", säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om tullbeslutet.
På goda grunder. Likväl måste EU fortsätta att tala med USA om formerna för den fortsatta handeln. Vänligt, men bestämt. Och, framför allt, med en röst.
Gå till toppen