Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grant albumdebuterar med "James Bond-pop"

Efter en hyllad debutsingel kommer nu Grants första album. "In bloom" rör sig mellan glada och jobbiga känslor. – Jag försöker använda låtarna som terapi, berättar hon.

Artisten Grant är aktuell med debutalbumet "In bloom", som sammanfattar hennes två senaste år. "Jag vill beskriva så ärligt som möjligt", säger hon.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Hennes första låt "Waterline" behandlade självmordstankar och ångest med en hoppfull ton. När Caroline Cederlöf, bakom artistnamnet Grant, ger ut sitt debutalbum är det ett brett känslospektrum hon rör sig i – kärlek och sorg, kroppsbild, sex och psykisk hälsa. "In bloom" sammanfattar även de två senaste åren i hennes liv.
– Jag har upplevt att jag på många sätt har blommat ut. Det låter fruktansvärt töntigt men det har hänt väldigt mycket och jag har utvecklats, berättar Caroline Cederlöf.
Även om debuten kom hösten 2017 har musiken alltid funnits där. På musikskolan ville hon egentligen spela elgitarr, men det fanns inte plats – då blev i stället sången det främsta redskapet.
Nyligen släpptes singeln "Shimmer" där hon försöker beskriva sex utan att objektifiera sig själv, och "Body electric" handlar om att acceptera att den egna kroppen både kan vara sexuell och perfekt precis som den är.
– Det har varit väldigt svårt eftersom att jag har haft problem med ätstörningar, jag har haft svårt att acceptera min kropp generellt, men jag försöker att göra den till konst på något sätt, berättar Cederlöf.
Största inspirationen finner hon i böcker, bilder och filmer och sitt sound beskriver hon som romantiskt och dramatiskt, men samtidigt spretigt och fullt av referenser som sedan vävs ihop till en röd tråd. Och lite James Bond.
– Jag tycker om dramatiken i de här James Bond-låtarna i filmernas intro, det var min trummis som sa att jag spelade "James Bond-pop" och jag tyckte att det var ganska kul referens faktiskt, säger Cederlöf.
TT: Vad är målet med musiken?
– Jag behöver musiken så himla mycket för min egen skull. Men såklart vill jag nå ut till så många som möjligt och göra det här resten av livet. Pop är en så fruktansvärd mäktig scen, det finns mycket underskattad kraft och inflytelse som går outnyttjad. Om det går vill jag kila mig fast i det och känna att jag har påverkat och gjort det bästa av att det finns så många lyssnare och en så stor scen för hookiga melodier.
Fakta

Grant

Caroline Cederlöf, bakom artistnamnet Grant, debuterade hösten 2017 med låten "Waterline". Därefter släpptes låtarna "Wicked" och "Shimmer".

Cederlöf är 23 år gammal och uppvuxen i Ösmo utanför Nynäshamn.

Nu är hon aktuell med debutalbumet "In bloom" som släpps den 1 juni.

Gå till toppen