Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

SD vill köpa husvagnar till nyanlända

Staffanstorp placerade nyanlända i husvagnar på en vindpinad åker mitt i vintern. Sverigedemokraterna vill göra samma sak i Malmö.

Det är i en motion som SD-ledaren Magnus Olsson föreslår att Malmö ska anamma "Staffanstorpsmodellen" och införskaffa husvagnar till nyanlända. Det skulle sänka kostnaderna och samtidigt ha en avskräckande effekt.
Eller som Magnus Olsson själv uttrycker det: "Styra bort många nyanlända till andra kommuner eller att de helt enkelt återvänder till sina hemländer".
SD vill ha Staffanstorpsmodellen i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Staffanstorps sätt att ta emot anvisade nyanlända har väckt debatt över hela landet. Kritiker menar att husvagnarna är en ovärdig boendeform, vilket även de boende själva gett uttryck för. Bland dem Shewit Measho.
– Det är så kallt att det inte går att sova på natten, förklarade han i ett reportage i Sydsvenskan i våras.
Från början var husvagnarna en provisorisk lösning. Det är de fortfarande, men i brist på andra boendelösningar har de fått stå kvar.
– Vi kommer ha kvar det så länge vi har behov av det, sa kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till Sydsvenskan i mars.
– Det är vad det allmänna kan ställa upp med just nu.
En majoritet av Malmös politiker har en annan syn på hur nyanlända bäst tas emot. Inför torsdagens kommunfullmäktige var det redan klart att motionen skulle avslås.
Gå till toppen