Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Steve Angello: ”Jag vill inte att någon ska behöva gå den vägen som jag har gått”

Världsstjärnan Steve Angellos välgörenhetsprojekt i Malmö ska resultera i en ny musikstudio på Lindängeskolan, miljoner till Malmöorganisationer, julklappar till Malmöbarn och en direktsänd Malmöfestivalspelning med stor flaggfest. Det avslöjar Steve Angello i en exklusiv intervju med Dygnet Runt där han även bekräftar ryktet om Swedish House Mafias framtid.

Steve Angello.Bild: Peter Frennesson
En fem bilar stor konvoj studsar fram genom den indiska kåkstaden. Det är 2006 och den svenske dj-stjärnan Steve Angello har ännu inte fått sitt enorma genomslag med Swedish House Mafia, men är i Indien för att turnera.
”Stopp!!!”
På vägen framför bilen står en 2-årig flicka och storgråter mitt i folkvimlet. Steve Angello hoppar ur bilen och går fram till flickan för att lyfta henne från vägen. Plötsligt känner han hur vakterna stoppar honom.
”Du kan inte röra henne”.
Steve Angello vänder sig förundrad om mot vakterna.
”Hon är kastlös. Du får inte röra henne”, säger vakten.
”Tror du jag bryr mig? Hon kommer ju att dö”, säger Steve Angello.
”Det är inte ditt problem”, säger vakten och försöker hålla fast Angello som sliter sig loss och lyfter upp den vilsna flickan och bär henne från vägen.
Bilens chaufför går mot Angello, lämnar över bilnycklarna och går sin väg. Steve Angello och hans turnéfölje får själva köra vidare.
– Då förstod jag att mina problem hemma i Sverige inte var någonting jämfört med det där, säger Steve Angello idag.
Det blev startskottet på en helt ny resa för honom. Några månader senare hade han startat en organisation för kastlösa som sen börjat bygga barnhem, skolor och hjälpt dem hitta jobb. För att få fram pengarna förbi bankmän som inte ville ha med kastlösa att göra så var Angello tvungen att själv åka över med kontanter.
– Jag fick ta med mig fem-sex kompisar till Indien och på vägen dit packade vi på oss sedelbuntar som om vi var knarkhandlare. Det var enda sättet, säger Steve Angello.
*****
Kastlös. När Steven Angello Josefsson Fragogiannis växte upp i Solna i slutet av 80-talet och början av 90-talet så var det ingen i skolan som trodde på honom. Han berättar att det fanns lärare som sade till honom att han skulle sluta som en död knarkare i ett dike.
– Vi hade ingen plats att vara kreativa. Vi hade ingen sport, ingen musik, ingen bild. När fritidsgårdarna kom var jag 15 år, men då var det försent. Alla som var kreativt lagda ansågs koko för att vi inte kunde koncentrera oss.
Istället använde han sin kreativitet i en annan riktning. Han sket i skolan och började begå brott. Inbrott. Bilstöld. Varför? För att han var uttråkad. Hans pappa sköts ihjäl i Aten när Steve var 14 år. Men det fanns en sak som hindrade Steve att gå vägen som lärarna förutspådde. Musiken. Då var drömmen att få spela i Stockholm. Vartsomhelst. Bara han fick spela i Stockholm. När han var 30 år sålde han ut Friends Arena i Solna tre gånger om med Swedish House Mafia.
– Hade jag inte upptäckt musiken hade jag nog suttit i fängelse idag. Om jag ens hade levt.
– Samtidigt är det ju så att om jag inte hade skitit i skolan så hade jag inte hittat musiken.
Hur omvandlar man det till ett budskap till ungdomar? Det gör man inte. Steve Angello vill inte att ett enda barn ska tro att hans väg är den man ska välja.
– Det jag ångrar allra mest i hela mitt liv är att jag inte utbildade mig. När jag var tjugo år och fick problem med öronen så insåg jag att jag inte hade något att falla tillbaks på. Jag kunde ingenting förutom musiken. Och jag har sett styrkan av utbildning. Alla jag jobbar med är extremt utbildade. Jag vet att chansen att man kan gå min eller Zlatans väg är en på tio miljoner. Men har du en bra utbildning och gör det du vill kan du ta dig till toppen av världen, säger Steve Angello.
****
Toppen av världen. Efter framgångarna med Swedish House Mafia är Steve Angello en av Sveriges allra största artister. Han når flera miljoner personer i sina sociala medier. Nu vill han utnyttja det. Därför står han inne i en musiksal på Lindängeskolan i Malmö och lyssnar.
Kristian Florea, Filippa Ljung och Natasha Shahid på Lindängeskolan spelar upp sin låt för Steve Angello.Bild: Peter Frennesson
”Jag vet att du letar. Jag är mer än du förtjänar”.
Filippa Ljungs och Natasha Shahids inspelade röster ljuder över beatsen i musiksalen. De två niondeklasstjejerna både rodnar lätt och sträcker på sig när musiken spelas upp. Vilket inte är så konstigt för situationen är udda. En världsstjärna lyssnar på låten de skrivit tillsammans med musikläraren Kristian Florea. Steve Angello är här för att berätta att hans nystartade välgörenhetsprojekt ”För vårt Malmö” vill lyfta fram betygsframgångarna på skolan och använda dem som ett positivt exempel i Malmös skolvärld. Rent praktiskt ska han även donera pengar så att skolan kan bygga en ordentlig musikstudio.
Steve Angello ska nu se till att Lindängeskolan och musikläraren Kristian Florea får en ny musikstudio med hjälp av "För vårt Malmö".Bild: Peter Frennesson
Ute i korridoren är det utställning av elevernas bilder ”Framtidsdrömmar” som föreställer varje elevs framtidsdröm. Noor i 5B vill bli biomedicinare. Yasmin i 7a drömmer om att jobba med flygbolaget Emirates. Andra vill hitta bot mot cancer, bli kriminaltekniker, få syssla med musik, bli astronaut. Bilderna ska nu skickas till Steve Angellos team och bli del av en utställning, visas upp på hans konsert på Malmöfestivalen och publiceras på Angellos sociala medier. Vissa av bilderna ska tryckas upp på t-shirts och användas i ”För vårt Malmö”-kampanjen.
På Lindängeskolan borde gymnasiebehörigheten ligga på cirka 60 procent om man tar hänsyn till socioekonomiska faktorer. Men förra vårterminen var siffrorna 84,3 procent. Dessutom visar enkäter med eleverna att de trivs oerhört bra på skolan. Rektorn Jaklina Stankic menar att sju år av envetet arbete från alla anställdas sida har resulterat i det de ser nu. Träslöjdsläraren Dusko Diko berättar att han känner att skolan blivit bättre för varje år.
– Jag känner att jag hör mer och mer hemma här. Vi är inte bara lärare. Ibland är vi pappa till ungdomarna, ibland storebror. Vi uppfostrar våra barn, säger Dusko Diko.
"Det finns så extremt mycket hjärta här", säger Steve Angello till Lindängeskolans rektor Jaklina Stankic. Till vänster Ali Eftekhari, från Öresundsgruppen och Big Slap, som är en av de drivande krafterna i "För vårt Malmö".Bild: Peter Frennesson
Steve Angello låter sig fotograferas med alla elever som vill och pratar med lärare. Efteråt är han imponerad.
– Vet du vad? Det var som en amerikansk film. En skola som failar och så kommer en rektor och allt vänder och fotbollslaget vinner, skrattar Steve Angello.
– Det här är en skola med svåra förutsättningar i ett utsatt område, men de har lyckats bättre än andra skolor och jag har inte sett något liknande. Det är den sortens engagemang som kommer att ge barnen en framtid.
***
Världsstjärnan Steve Angello går idag att räkna som halvskåning. Hälften av året spenderar hans familj på gården utanför Malmö.Bild: Peter Frennesson
Barnens framtid. Allt det som nu händer med ”För vårt Malmö” och ”För vårt Sverige” tog sin fart när Steve Angello blev pappa för åtta år sedan.
– Någon annan hamnade i fokus och jag började fundera på hur framtiden skulle se ut för min dotter. Jag ville göra allt i min makt för att hon skulle få ett bra liv, säger Steve Angello som idag är far till två döttrar.
Vad är då ”För vårt Sverige”? Projektet har tre ben: hjälpa ensamstående mammor, samla in pengar till kampen mot diabetes och jobba med ungdomar i utanförskap. För den som vet att Steve Angello själv varit en ungdom i utanförskap med en ensamstående mamma och dessutom haft en god vän som dött i diabetes så kan det låta som om han försöker rädda en kopia av sig själv.
– Jag är gärna försökskaninen. Jag kan hoppa först och sen kan alla som hoppar efter mig få veta alla risker. Jag vill inte att någon ska behöva gå den vägen som jag har gått.
Målet med hela ”För vårt Sverige” är att samla in mellan 35 och 70 miljoner kronor i år för att putta in i social verksamhet. I Malmö ska man donera 5 miljoner kronor till olika organisationer i staden. Lindängeskolans musikstudio är en av donationerna. ”För vårt Malmö” ska i jul göra en julklappsinsamling där målet är att få in 5 000–10 000 julklappar som ska delas ut till Malmöbarn. ”För vårt Sverige” utvecklar även en app som ska få folk i rörelse för att motarbeta diabetes. De ska ta över Kinnevik-granen på Skeppsbron i Stockholm i jul och tända den i ”För vårt Sverige”-anda.
En stor samarbetspartner i projektet är nämligen Steve Angellos vän Christina Stenbeck och hela hennes koncern. Det var Christina Stenbecks bror Max som var den gode vännen som dog i diabetes. Och koncernen är även inblandad i den stora avslutningskonserten på Malmöfestivalen den 17 augusti. Steve Angello ska stå på scen och skänker hela gaget till ”För vårt Malmö”. Konserten ska livesändas av Stenbeck-ägda Viafree och Power Hit Radio. Angello uppmanar alla besökare att ta med sig sitt lands flagga till konserten för att visa upp alla de runt 180 nationaliteter som bor i Malmö.
– Det kommer att bli en känslosam konsert. Jag gillar de spelningar där det finns ett mål mer än att det bara är ett gig. Jag ska bjuda in CNN och BBC till konserten för att de ska förstå vad Malmö är.
Nästa steg för ”För vårt Sverige” är att utmana andra. Han vill se andra artister och städer göra samma sak.
– Det som Malmö stad har gjort för projektet är oslagbart, men jag vill att andra städer ska försöka. Andra städer har hört av sig: Stockholm, Göteborg, Norrköping, Nyköping, Linköping, Örebro, Uppsala … Efter Malmösommaren ska vi nå ut till dem också och se hur vi tar det vidare.
Varför börjar ni i Malmö?
– Jag har sett att problemen är stora här. Men jag har också sett det fantastiska. Vi har ett hus utanför Malmö och har spenderat i snitt sex månader om året här de senaste fem åren. Jag har sett att Malmö har blivit ett svart får i riksmedia. Vi som är i Malmö, bevakar Malmö och jobbar i Malmö vet att det inte är så som de skriver. Jag ser ett annat Malmö än det jag läser om när jag är i Stockholm. Det vill jag lyfta.
***
Efter sitt keynote-tal på Skåne Innovation Day ville många bli fotograferade tillsammans med Steve Angello. En av dem Kristina Ljungkvist.Bild: Peter Frennesson
En helt annan sida av Malmö än den kriminella finns i en gammal maskinhall i Varvsstaden en varm onsdagseftermiddag i slutet av maj. Skånska näringslivet är på plats för Skåne Innovation Day. Efter panelsamtal och föredrag är det dags för den sista huvudgästen. Steve Angello. En entreprenör som själv avlönar runt 85 personer i sina olika företag.
I ett samtal med moderatorn Mia Odabas berättar han om ”För vårt Malmö” och om hur han vill lyfta stadens positiva krafter, om besöket på Lindängeskolan, om Malmöfestivalgiget och sin egen bakgrund. Men det finns ett ögonblick som är extra intressant i den här miljön. När Angello får frågan om sin ”unika plattform”
– Det är lite av tanken med ”För vårt Malmö”. Jag når cirka 4 miljoner svenskar med ett knapptryck. Jag behöver inte mediekanaler eller marknadsföring, säger Steve Angello.
Fyra miljoner svenskar med ett knapptryck. Folk i publiken tittar på varandra. Flera inser att han skarvar lite, men de inser också att Angello har en räckvidd som alla i andra i salen bara kan drömma om. De tre bilderna han lagt ut på Instagram från sitt skolbesök dagen innan har i skrivande stund över 55 000 gilla-tummar. Angellos ”För vårt Malmö”-partner Ali Eftekhari, mannen bakom Big Slap, berättar att den första Lindängenbilden gjorde att Angello fick över 1 000 privata meddelanden från folk som ville komma i kontakt med honom angående projektet. Något som politiken redan försökt.
– När vi startade det här så hörde alla politiska partier av sig och ville att vi skulle ansluta oss till dem. Men det här är inte politik för mig. Det är medmänsklighet, säger Steve Angello.
När du lanserade projektet så gjorde du det med en reklamfilm där ord som ”kriminalitet”, ”arbetslöshet”, ”hopplöshet” och annat användes. Vad tänkte du om kommentarerna som kom då?
– Om att jag skulle vara Sverigedemokrat? Jag garvade bara. Det visar hur lite folk vet om mig.
Du är pappa till två unga döttrar. Vi har en #metoo-höst bakom oss. Nu ska du ge dig ut och prata med unga killar i utanförskap. Vilken mansbild vill du sprida till dem?
– Jag ser på saker lite annorlunda för jag har vuxit upp med en mamma som var kung. Hade de här festivalvåldtäkterna förra året hänt när jag växte upp så hade de blivit ihjälslagna. För vi hade sådan respekt för våra mammor och jag anser att man ska visa samma respekt till alla medmänniskor. Jag vill att alla killar som behandlar tjejer som skit ska få skit för det, säger Steve Angello.
***
Förra söndagen stod Swedish House Mafia-kollegorna Axwell & Ingrosso på scen i Brooklyn i New York. Lundasonen Axwell chockade musikvärlden med att plötsligt säga ”Vill ni att vi ställer in Swedish House Mafia-turnén 2019?”. Det har resulterat i rubriker i världspressen om att Swedish House Mafia ska återförenas, men inga konkreta svar har lämnats från trion. Förrän nu.
– Det händer. Självklart. Alla detaljer är inte satta, men 2019 är vi tillbaka, ler Steve Angello.
Fakta

Steve Angello

Föddes 1982 i Solna med en grekisk pappa och svensk mamma. Började med musik i tonåren. Startade skivbolaget Size Records 2003. 2005 bildade han, Sebastian Ingrosso och Axel Hedfors (Axwell) dj-trion Swedish House Mafia, men deras riktigt stora genombrottet dröjde till 2010 då de släppte låten ”One” med Pharrell Williams. Har sedan dess haft stora världshits med ”Save the world” och ”Don’t you worry child” som bägge grammynominerades. 2012–2013 meddelade de att de skulle göra sin sista turné och sålde bland annat ut Friends Arena i Solna tre gånger. Den 25 mars 2018 återförenades Swedish House Mafia för en spelning på Ultra Music Festival i Miami.

Steve Angello är idag gift med designern Isabel Adrian, känd från ”Svenska Hollywoodfruar”.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen