Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Vattenvarningen har gett effekt – men fortfarande risk att kranar sinar

Läget är fortfarande ansträngt i Skåne, men de senaste dagarnas vädjan om att spara på vattnet tycks ha gett effekt, enligt Marie Nordkvist på Sydvatten.
– Vi har sett en lite lägre förbrukning än tidigare i veckan.

Det finns fortfarande gott om vatten i Bolmen och Vombsjön. Men reningsprocessen tar tid, och när allt fler försöker rädda sina gulnande gräsmattor – eller svalka sig i välfyllda pooler – då är risken överhängande att vattnet faktiskt tar slut.
Ansträngt läge, spara på vattnet uppmanar, NSVA, VA-Syd och Sydvatten.Bild: Christine Olsson / TT
– Just nu går vi på maxkapacitet, människor måste vara återhållsamma och smarta. För vi har inga marginaler, säger Marie Nordkvist, kommunikationschef på Sydvatten som förser nästan en miljon människor, i femton skånska kommuner, med dricksvatten.
Särskilt kritiskt är läget i Åstorp och Båstad, två kommuner som inte får sitt vatten från Bolmen utan har egen försörjning via grundvattnet.
Måste du vattna gör det mellan 00.00 och 06.00, uppmanar Sydvatten.Bild: Torbjörn Carlson
Jonas Håkansson, chef för avdelningen dricksvatten på Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, varnade på fredagen för att vattnet kan ta slut redan under helgen om inte folk börjar ändra beteende.
– Den vanliga användningen klarar vi av men det är allt det här andra, bevattning, fyllande av poolar, det är det beteendet vi måste bli av med under helgen och blir vi inte det så kommer det garanterat att bli ett annat budskap i början av nästa vecka, sade han då.
Och de hårda orden verkar ha gett effekt, Marie Nordkvist på Sydvatten:
– Vi har sett en lite lägre förbrukning än tidigare i veckan. Jag hoppas att det är uppmaningen som ger effekt.
Situationen är ansträngd över stora delar av landet. Ett femtiotal kommuner har uppmanat till sparsam vattenanvändning, ett 20-tal har redan infört bevattningsförbud, enligt Marie Nordkvist.
Fakta

Så sparar du på vattnet

NSVA har på sin hemsida listat följande tips på hur man kan spara på vattnet i vardagen:

Duscha i stället för att bada.

Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.

Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.

Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.

Kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.

Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.

Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.

Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och gärna nattetid. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.

Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet.

Gå till toppen