Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: För 40 år sedan idag klev Sverige in på VM-scenen med åtta MFF-are i truppen

2018 har sju VM-spelare förflutet i MFF - same, same but very different.

Det var den tredje juni 1978 och den svenska VM-truppen gjorde sitt första framträdande i Argentina - mot hemmanationens ärkerival Brasilien.
Ingemar Erlandsson tillsammans med Bosse Larsson vid ankomsten till Argentina 1978.Bild: Staffan Johansson
I den svenska VM-truppen återfanns åtta spelare -med klubbadress Malmö FF. Åtta stycken (bara IFK Göteborg har haft något motsvarande så vitt jag vet).
Janne Möller, Bosse Larsson, Thomas Sjöberg, Staffan Tapper, Roland Andersson, Magnus Andersson och Roy Andersson skojar till det inför fotograferna och avresan till VM i Argentina. Ingemar Erlandsson saknas på grund av tenta i Lund. Spelarna är samlade på det som var en träningsplan där i dag nya Stadion ligger.Bild: Lennart Gullberg
Fem av MFF-arna startade mot Brasilien: Roy Andersson, Ingemar Erlandsson, Bosse Larsson, Staffan Tapper och Thomas Sjöberg. Den sistnämnde gjorde Sveriges mål i matchen som slutade 1-1 och målet kom att bli Sveriges enda.
Thomas Sjöberg gör Sveriges enda mål i VM i Argentina 1978.Bild: Roony Johansson
Även mot Österrike startade de fem MFF-arna, men Tapper fick utgå på grund av skada och missade avslutningsmatchen mot Spanien (båda slutade 0-1). De övriga fyra startade även denna match.
Med i truppen var från Malmö FF även Janne Möller, Magnus Andersson och Roland Andersson.
Roland Andersson var högerback i klubblaget och minns jag inte fel så gjorde mittfältaren Magnus Andersson det också ibland. Men ironiskt nog togs VM-platsen 1978 av en viss Hasse Borg, som sedermera skulle spela i MFF och även bli sportchef.
Tänk er en VM-trupp alltså med åtta MFF-spelare. Inte före detta, utan med dåvarande klubbadress. För er som är yngre är det förstås helt otänkbart, förmodligen ofattbart.
Men klassisk svensk fotbollshistoria av 70-talets dominant, som just det året och fram till våren 1979 alltså också skulle ta Europa med storm och gå hela vägen till Europacupfinal.
Pontus Jansson fick vikariera som lagkapten när han hoppade in i lördagens landskamp mot Danmark. Alla tidigare MFF-are fick speltid - utom Filip Helander.Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
Nu 40 år senare ser vi en svensk VM-trupp med sju svenska spelare som har som tidigare klubbadress Malmö FF: Robin Olsen, Pontus Jansson, Filip Helander, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz, Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin. De sju borde förresten varit åtta, jag tänker på Jiloan Hamad.
Same, same, but very different.
1978 hade proffsvågen börjat ut i Europa, men den var inte riktigt lika stark och många av de åtta MFF-spelarna var lite äldre och hade i Bosse Larssons fall långt tidigare provat proffslivet utomlands, flera av de andra valde tryggheten i Sverige eller fick inte anbuden. Thomas Sjöberg och Janne Möller skulle dra ut i världen senare.
De åtta spelarna var också alla fostrade i små klubbar i Skåne och förädlade i Malmö FF.
Precis som Olsen, Jansson och Helander är i dag - men de andra spelarna är ju fostrade på annat håll. Några av dem har fostrats i MFF till ett genombrott, Tovionen var mer färdig och Thelin kom ju bara på ett gästspel.
Men framför allt är de alla ute på den stora europeiska scenen.
Men det är ju ett ganska gott betyg åt MFF:s scoutnings- och värvningsverksamhet onekligen, som kanske ska ses i ett längre perspektiv än enbart våren 2018.
Gå till toppen