Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

”Jag ville hålla mitt löfte till min mormor”

Inget är omöjligt. Det gäller bara att höra av sig... Här är en god historia om hur den danska och svenska släkten återförenats – flera gånger.

Mathias Mathiasen och Roland Classon under träffen i Helsingborg. Det blev en historisk återförening av den danska och svenska släkten.Bild: PRIVAT
”Livstegn fra den danske slægt…”
Så började ett mejl som jag fick för en tid sedan.
Och så läser jag: ”du vet förmodligen inte vem jag är. Kanske har du hört mitt namn. Men innan jag skriver för mycket: jag heter Mathias Mathiasen och är son till Karl Aksels tredje dotter Pia.”
Jodå, för mig var det självklart. Jag har god koll på mina släktingar. Och i de släktpapper han hittat efter sin mormor och morfar finns hans namn med, förstås.
Den här berättelsen handlar om min släkt i Roskilde. En gång i tiden hade den svenska och danska släkten tät kontakt. Så har mycket försvunnit i glömska, minnen suddas ut och nya generationer tar över.
För 28 år sedan hittade jag min danska släkt. Nu var det Mathias Mathiasens tur att upptäcka sin svenska släkt.
Det låter nästan som en saga, men allt har nu blivit verklighet. Och vi har träffats.
Claes Magnusson (1860–1926) och Thilda Magnidotter (1846–1939) var syskon.Bild: PRIVAT
Men för att ta det lite från början: jag har bland annat mina rötter i Fagerhults församling i Kalmar län, Småland. Där var min farfars far Claes Magnusson (1860-1926) verksam. För många år sedan fick jag veta att han hade en syster som flyttat till Danmark. Hon hette Thilda Magnidotter (1846–1939), var piga på Ledreborg gods, men bildade efter en tid familj och bosatte sig i Roskilde.
Släktträff i Sverige 1913. Kusinen Carl Nielsen från Roskilde i ljus kostym. Övriga är de tre bröderna Gottfrid (stående till vänster) samt sittande Lindor och Emil Claesson. Carl Nielsen drev ”Grüsgrav, sten och mortelfabrik” i Roskilde i många år. Till höger det lilla kvittot från 1926 som var den avgörande ledtråden i jakten på de danska släktingarna i Roskilde.Bild: PRIVAT
Jag har tidigare skrivit ett reportage om hur det gick till när jag 1990 lyckades få kontakt med min släkt i Roskilde. Tack vare ett foto från 1913 och ett kvitto från 1926 kunde jag efter en del detektivarbete hitta ättlingar till Thilda, som lämnat födelsegården i Småland redan i 20-årsåldern.
Visserligen hade min farfars syskon Alma Karlsson och Emil Claesson varit och hälsat på i Roskilde 1948, men det var ju länge sedan. Emil hade också gjort en resa på egen hand till Roskilde 1951. Men det dröjde alltså 39 år innan släkten återförenades igen. Det var då, 1990, jag och min farbror Ingvar Claesson, bosatt i Ängelholm, tog bilen till Roskilde.
Roskilde, foto från 1990: Karl Aksel Nilsson (1932–2009), Hanne Nilsson (1943–2014), Mikkel Bonde Nilsson (f 1977) och Camilla Bonde Nilsson (f 1974).Bild: Roland Classon
Jag minns att vi fick ett hjärtligt välkomnande av Thildas barnbarn Karl Aksel Nilsson, hans hustru Hanne och två av barnen. Vi bjöds på utsökt dansk buffé.
Vi höll sedan kontakten år efter år via brev och telefonsamtal. Vi träffades i Helsingborg 1992 och det blev ett nytt besök i Roskilde. Men Karl Aksel Nilsson avled 2009.
Nu var det Karls Aksel Nilssons barnbarn Mathias Mathiasen (f 1991) som ville veta mer. I det långa mejl han sände berättade han hela historien, varför han hörde av sig just nu. Det var känslosamt.
Mathias Mathiasen skrev bland annat, här översatt till svenska:
”Jag får gå tillbaka i tiden till den 8 oktober 2013. Det var då jag för första gången på allvar hörde talas om dig och den svenska släkten. Jag hade också hört talas om dig när jag var liten då min morfar hade berättat att vi hade släkt i Sverige och att du varit på besök, men då var jag för ung för att förstå.”
Mathias arbetade hösten 2013 som guide och reseledare i Antalya för Star Tour. Han var bara hemma i Danmark i tre dagar innan han skulle vidare till nytt jobb i Lanzarote. Dagen innan han reste tittade han in hos sin mormor, som han inte träffat på flera månader:
”Vi pratade om allt möjligt. Men plötsligt blir hon mer allvarlig, hon reser sig och går långsamt mot en byrå. Hon tar fram en bok och ett kuvert, plockar några bilder ur kuvertet. Det var gamla fotografier, men framförallt en bild fångade min uppmärksamhet. Det var ett foto från 1913 med tre bröder från Sverige och kusin Carl från Roskilde. Här fanns också en mycket intressant artikel där den bilden fanns med.”
Ingvar Claesson (1918–2010) och Karl Aksel Nilsson (1932–2009) träffades i Helsingborg 1992.Bild: Roland Classon
I reportaget ”Danska släkten spårades via ett kvitto” (som jag publicerade den 7/12 2000) finns också ett foto på Mathias morfar Karl Aksel Nilsson och min farbror Ingvar Claesson. Det gjorde starkt intryck på Mathias. Hans mormor visade också de julkort som kommit till Roskilde:
”Hon hade dåligt samvete för att hon inte hade svarat på julhälsningarna sedan 2009 då min morfar Karl Aksel avlidit. Hon tittade allvarligt på mig och sa: jag hoppas att du en dag vill kontakta den svenska släkten. På det sättet hon sa det på var det som om hon visste något som vi andra inte kände till.
Så jag lovade min mormor att jag skulle kontakta dig en dag. När jag lämnade lägenheten fick jag en stor kram och hon vinkade från sin balkong när jag körde därifrån, precis som hon alltid gjorde. Men det var sista gången jag såg min mormor i livet. Hon dog tre månader senare.”
Mathias kom hem till Roskilde och begravningen den 18/1 2014.
”Det var en kall dag med snöväder. Då jag stod där kom tankarna om mormor: visste hon hur sjuk hon var när vi möttes? Det får jag aldrig veta. Men hon var ju så allvarlig och ivrig att jag skulle kontakta dig. Jag ville hålla mitt löfte till min mormor.”
Ja, det tog 39 år innan släkten återförenades förra gången. Nu var Mathias Mathiasen snabbare. Det har blivit ett fem timmar trevligt släktmöte i Helsingborg. Vi hade mycket att prata om och reda ut.
Mathias Mathiasen och Jennifer Augustsson.Bild: Roland Classon
Mathias Mathiasen är sambo med Jennifer Augustsson, som tidigare också arbetade som reseledare. De har bott i Köpenhamn, men bor nu i Eslöv.
Vi har lovat varandra att ses igen – förhoppningsvis i Roskilde.
Läs mer:
Danska släkten spårades via ett kvitto
Gå till toppen