Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Kvinnor är duktiga på att identifiera och sänka sina mobbningsoffer

Mobbning bland vuxna beror på, precis som bland barn, på en dålig grupp eller ett dåligt arbetslag, skriver Margareta Sjödin.Bild: JESSICA GOW / TT
Under lite mer än ett halvår har metoo-kampanjen pågått och med all rätt, allt förtryck bör och måste bekämpas. Nu senast med "knytblusdemonstrationen" som kanske behövdes eller... För har det som skett i Svenska akademien verkligen rört sig om könsroller och könsförtryck eller är det en inre strid om makt? Det är svårt att uttala sig om.
Det som däremot inte diskuterats och som upprör mig är hur man inte talar om mobbning gällande kvinnor gentemot kvinnor. Ett vanligt förekommande fenomen främst inom så kallade kvinnliga yrken. Exempelvis inom vård och omsorg.
De flesta i de olika yrkesrollerna inom vården är kvinnor och det är väldigt vanligt att man mobbar, inte alltid nedåt i leden utan lika ofta om inte oftare inom den egna gruppen. Mobbning handlar ofta om att skaffa sig makt och status. Studier har visat att mobbare vanligen har gott självförtroende men saknar empati och trivs med den makt det innebär att kunna kontrollera och trakassera en annan individ. För att uppnå sina mål behöver mobbaren eller mobbarna den tysta massan till hjälp, det vill säga betraktare som höjer mobbarens status genom att avstå från att ingripa.
Kvinnor är duktiga på att identifiera sina offer och därmed duktiga på att sänka personen eller personerna som man utsett som offer. Mobbning bland vuxna beror på, precis som bland barn, på en dålig grupp eller ett dåligt arbetslag. Ibland kan det vara avundsjuka på någon som är bättre på saker eller har bättre kvalifikationer som man behöver sänka för att själv framstå i bättre dager. På ganska kort tid kan en eller flera personer genom olika manipulativa knep vända ett arbetslag mot den eller de personer man är ute efter så att dessa måste sluta.
Problemet med vuxenmobbning har stor omfattning, speciellt i länder som Sverige där de mobbade har obetydlig hjälp från lagstiftningens sida.
Enligt professor Robert Stanton vid Stanford: ”En enda chefskanalje räcker för att förgifta klimatet, sänka produktiviteten, dumpa aktiekursen och skicka kollegorna till doktorn”.
Detta är något som jag anser att man måste ta upp till debatt. Allt måste inte röra sig om kvinnligt eller manligt, det vill säga genusroller. Varför är man rädd för att debattera ämnet?

Margareta Sjödin

Gå till toppen