Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Allt kan hända. I Lund och Ängelholm.

Det går fortsatt bra för Vellinges moderater. Enligt Novus.Bild: Johan Nilsson/TT
Avhopp. Interna strider. Politiska vildar. Spruckna allianser. En misslyckad ”stadskupp”. Gott om politiskt pajaseri. Kan någonting inträffa i politikens värld som inte har inträffat i Ängelholms kommun under den här mandatperioden?
När Novus, på uppdrag av tidningen, nu gjort en opinionsundersökning i några skånska kommuner, står det snart klart att den cirkus som pågått i Ängelholm inte över en natt i september lär övergå i en lugn och stilla politisk lunk. Någon tydlig politisk majoritet ser inte ut att uppstå i stan:
SD ökar mest, Engelholmspartiet mer än halveras, KD ligger farligt nära 2-procentsspärren, M ökar drygt 5 procentenheter och ser ut att passera S som störst i kommunen.
Det mesta verkar kunna hända i Ängelholm – även efter valet.
Får M i Vellinge ensamma majoritet i år? Lite elakt är det kanske att kalla M:s storlek den enda valfrågan av vikt i kommunen. Och ändå. I valet 2014 fick partiet 48,1 procent, vilket gav 26 av totalt 51 mandat i fullmäktige. Nu, i Novus lokala mätning, går Carina Wutzlers Vellingemoderater framåt med ett par tiondelar till 48,3 procent. Tillsammans med alliansvänner lär det hur som helst bli en gedigen majoritet.
Värt att notera är att Nya Listan i Vellinge i princip halveras – medan Centern verkar gå mot pånyttfödelse: från 1,6 procent eller blott 378 röster i valet 2014 till 5,8 procent nu hos Novus.
Torkild Strandbergs framfart imponerar. Inte nog med att Landskronas starke man har en unik ställning för att vara liberalpartist. Dessutom ökar hans parti rejält i Novusmätningen bland 801 Landskronabor som uppger parti. L får nu 28,5 procent i staden, nästan 3 procentenheter över valresultatet 2014, och kan nosa efter Socialdemokraternas position som största parti.
Den så kallade Torkildeffekten bidrar till att hålla liv i den styrande treklövern med L+M+MP. Nu ökar även M medan MP tappar. Men Centern lurar i vassen – partiet ser ut att ha en återkomst i fullmäktige inom räckhåll.
Mycket talar för att Starke Torkild regerar Landskrona vidare.
Lundakarnevalens revy i år blev bejublad, inte minst sketchen när Folke (folket) inte kan sova, han behöver prata om spårvägen. Men Lund, som ligger bredvid, hon tystar honom. Den frågan har de talat klart om. Sov gott.
Nu byggs spårvägen i Lund, med buller, bång och avstängda gator, som ständigt påminner Lundaborna om strider som varit. Men nya strider väntar också här.
Det ser, åtminstone på ytan, ut att bli stenhårt i valet. M och SD ökar i Lund medan S minskar flera procentenheter. Att döma av Novus mätning väger det jämnt mellan blocken. Allianssidan kan försvagas om KD hamnar under tvåprocentsspärren, men kan stärkas något om ett visserligen svagare Förnyalund väljer den sidan. Ett rödgrönrosa block riskerar att mista Fi-mandat. Men oavsett, inget block är i närheten av att få egen majoritet.
Allt tycks kunna hända i Lund. Då kan det kanske vara dags att pröva ett blocköverskridande mittenstyre med ett rejält liberalt avtryck.
Gå till toppen