Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Allt visar att en stark fysik ger bättre skolresultat – vi måste satsa mer på detta

Vad jag har hört så är det inget parti som talar om att man måste förbättra fysiken på alla medborgare för att få ned kostnader inom sjukvården, skriver Kenneth Riggberger.Bild: Anders Wiklund/TT
Politiker, det finns bara en fråga som intresserar mig. Det är hur man på bästa sätt kan införa daglig träning för alla barn från årskurs 1 till sista året på gymnasiet. Samt daglig träning på varje arbetsplats cirka en timme varje dag. Det finns hur mycket forskning som helst som visar på att en förbättring av fysiken även förbättrar skolresultatet. Hur kan man då som politiker inte genomföra detta?
Läste nyligen en artikel om hur övervikten ökar i hela västvärlden och främst i USA. För att stoppa detta ras av hela befolkningar så måste man se lite på framtiden. De som är medelålders är i många fall körda men vi måste ta tag i nästa generation, de som går i skolan idag, så att de inte hamnar i samma fälla.
Om tjugo år kommer sjukvårdkostnaderna att stiga enormt för vi ska hand om en befolkning som är överviktiga, grymt otränade och som kommer att bli sjuka för de är fysiska vrak.
Dagens ungdomskultur går ut på att sitta på ändan och när man är ute så går ser man nästan alla ungdomar med en mobil i näven. Snart kan man nog operera in ett chips bakom örat så man slipper ha mobilen i handen. Men det hjälper inte, för de kommer att rulla fram till sjukhuset eftersom de är fysiska vrak.
Gör man inget åt detta problem så finns det dock en fördel: man slipper alla pensionärer för de kommer att vara döda innan en ny pensionsålder på 70 år kommer att röstas fram. Men på vägen dit kommer sjukvården att utmanas till bristningsgränsen.
Varför har vi så många äldre i dagens samhälle? De som är pensionärer idag hade en gedigen fysisk träning i skolan, med för min egen del 3 dubbeltimmar fysträning i veckan. Plus att man gick halvdag i skolan på lördagar. Som avslutades med att man skulle ta sig runt en sjö innan man fick gå hem. Jag sprang förstås så jag kom hem lite tidigare. Det fanns ingen tv på den tiden så alla ungar lekte hela dagarna efter skolan och fick därmed både fysisk träning såväl i skolan som på fritiden.
Vi ser att det blir färre och färre som är aktiva i våra idrottsföreningar. Vad beror det på? Nu är det snart val och alla pratar om allting ska bli bättre. Men vad jag har hört så är det inget parti som talar om att man måste förbättra fysiken på alla medborgare för att få ned kostnader inom sjukvården. Det pratas om vinster i välfärden och vem som ska styra sjukvården och skola. Vem bryr sig om detta skitproblem? Det måste vara innehållet som styr, vi måste ta hand om våra barn och se till att de är fysiskt vältränade för att klara av framtidens samhälle.
Många i dagens samhälle är överbelastade, stressade och i många fall för klena för att utföra sitt jobb. Många har psykiska problem. Vad beror detta på? En mycket vältränad kropp tål det mesta – både arbetet, stress och klarar av det psykiska på ett bra sätt – sedan finns det alltid undantag.
Som avslutning får man ibland en känsla av att politierna gör detta medvetet. För det är lättare att styra en befolkning som är slö, slapp och likgiltig, som är helt slut när man kommer hem och inte orkar engagera sig för politiken och samhällsfrågor. Däremot hade det förmodligen varit besvärligt för alla politiker att styra en befolkning av grymt vältränade som när de kommer hem från jobbet har mycket energi kvar till att engagera sig politiskt eller i annan verksamhet som de brinner för.

Kenneth Riggberger

Kenneth Riggberger har varit fystränare för en rad elitklubbar och landslag. Han har även en karriär som aktiv idrottare på elitnivå bakom sig.
Gå till toppen