Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De ska försvara Malmö i falafel-VM

Finns världens bästa falafel på Jalla Jalla, Sofra eller Babylon Grill? Eller är det en japansk restaurang som står bakom världens främsta kikärtsbollar? Den 16 juni vet vi svaret. När Malmös första falafel-VM går av stapeln finns sju Malmöaktörer i startfältet.

Jonathan Burns, Titti Qvarnström, Pierre Orsander och Sadoo Iskandarani.Bild: Christoffer Lomfors
Om två veckor intar falafel-VM för första gången Malmö. Bakom evenemanget står matprofilerna Pierre Orsander och Jonathan Burns tillsammans med stjärnkocken Titti Qvarnström.
Nu börjar detaljerna för världsmästerskapen och den tillhörande falafelfestivalen bli klara. Totalt ska 15 tävlande från fyra olika länder ställa upp. Falafeltillverkare från Japan, Nederländerna, Sverige, Danmark slåss om att kamma hem vinsten.
– En av deltagarna från Århus har vunnit priser för sin falafel tidigare och det ska bli väldigt intressant och kul att se andra länders tolkning av falafel. Hur är en japansk falafel till exempel? Vi har fått lite indikationer på att den kan vara något speciellt, säger Pierre Orsander.
Totalt tävlar 15 aktörer i International Falafel Award – och drygt hälften av de tävlande är baserade i Malmö.
Hur ser Malmös vinnarchanser ut skulle du säga?
– Malmö är ett väldigt starkt falafelfäste och de som är med är väldigt duktiga på sina ingredienser – allt ska vara färskt. Men det är svårt att säga i förhand.
Läs också Falafel-VM avgörs i Malmö sommar – kan bli återkommande tävling
Tävlingens konferencier blir kocken och programledaren Sadoo Iskandarani, känd från tv-serien ”Kryddor från Rosengård”. Malmös falafelätare kanske dessutom känner igenom honom som en del av släkten bakom Falafel No 1.
– Vi har haft några kandidater som vi har valt mellan, men den som alltid lyst starkast är Sadoo, säger Pierre Orsander.
Falafel-VM och falafelfestivalen intar torget framför Malmö konsthall den 16 juni. Utöver tävlingen kommer foodtrucks finnas på plats och sälja falafel. I schemat finns dessutom konserter, en lektion i falafelns historia och uppvisning av falafelrelaterade konstverk.
I tävlingsjuryn sitter, utöver Titti Qvarnström och Pierre Orsander, matbloggerskan Zeina Mourtada tillsammans med kockarna Dragan Unic och Matan Levy.
– Vi kommer att ha tre semifinaler och sedan en final. Man kommer att tävla i bästa falafeln, och två, tre extragrenar. Det kan vara exempelvis bästa upplägg eller bästa bröd, säger Pierre Orsander.
Malmö stad har gått in och stöttat evenemanget med 450 000 kronor. Arrangörerna hade egentligen hoppats på ytterligare 400 000 men de ser årets festival som en försmak. Tanken är att evenemanget ska bli återkommande och planeringen för nästa år är redan igång.
– Man kan säga att festivalen är en hyllning till Malmö och stadens koppling till falafel. I år blir det en liten festival men nästa år är planen att göra den större. Vi har ju en stor artist från Malmö som bland annat har ett album som heter ”En high 5 & 1 falafel” och det är såklart någon vi gärna vill se på festivalen. Planen är att allt ska vara större nästa år, säger Pierre Orsander.
Läs också Världsrekordätare släpper bok om Malmös falafel

De tävlar i falafel-VM 2018

Malmö
• Babylon Grill
• Toppgrillen1
• Falafel Street Food
• Falafel by Youssif
• Jalla Jalla
• Campus Kebab
• Sofra
Stockholm
• Maxos
• Falloumi
Osaka, Japan
• Gold Falafel
Groningen, Nederländerna
• FLFL
Köpenhamn, Danmark
• Nordisk Falafel
• Falafel Factory
• Ahaaa Arabic Cuisine
Århus, Danmark
• Faour
Gå till toppen