Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Nu ska vattenledningen i Lödde bytas

En stor spricka på ledningen vid Bollvägen orsakade helgens vattenläcka i Löddeköpinge. Redan under natten till onsdag kan vattnet stängas av igen – då för att reparera skadan.

Två meter under en brunn, fanns en spricka som pumpade ut vattnet på Bollvägen. Troligen byts ledningen ut i morgon natt och då stängs vattnet av igen.Bild: Martin Skogsberg
Det var i fredags kväll vid 17-tiden som de västra delarna av Kävlinge kommun blev utan vatten och det plötsligt bildades en sjö vid idrottsplatsen i Lödde.
– Vi vet inte vad sprickan berodde på men ledningen är inte helt ny – den är från 1976 , säger VA-chef Tom Nielsen.
Mellan 6 000 och 8 000 personer drabbades av vattenläckan, vilket gör det till den största läckan på många år - sett till hur många som blev utan vatten.
– Vi fokuserade på att laga läckan och körde bara ut vattentankar till två äldreboende i Lödde. Vi lagade sprickan och kunde sätta på vattnet igen vid tretiden på natten, säger Tom Nielsen.
Under måndagen frilades delar av ledningen för att inspektera hur mycket som behöver bytas. Det blir sex meter som byts.Bild: Bengt Arvidson
Under måndagen grävde de vidare på plats för att frilägga en längre del av ledningen, för att se hur lång bit de behöver byta.
– Vi byter sex meter ledning. Om vi får de reservdelar vi behöver under tisdagen så planerar vi att byta den vid midnatt natten mot onsdag. Om inte så blir det senare i veckan. Då kommer vi att behöva stänga vattnet igen, men vi gör det då under natten så att inte så många drabbas, säger Tom Nielsen.
När tiden är spikad kommer kommunen att meddela detta via SMS- utskick, hemsida och Facebook – precis som de gjorde i helgen då vattenläckan startade och slutade.
Vattenläckan i helgen drabbade olika. En restaurang i Lödde fick stänga tidigare då det inte gick att spola på toaletterna eller köra diskmaskinerna.
– Vi hade ett 80-tal gäster bokade, som kom hungriga vid den tiden. De fick välja om de skulle stanna eller ej. Alla valde att stanna trots att de fick äta på engångstallrikar och inte kunde använda vår toalett, berättar restaurangchef Emma Wååg på Lucy´s Diner.
De släppte däremot inte in några nya gäster och stängde tidigare än vanligt på fredagskvällen.
– Det gick bra men det blir ju lite extra påfrestningar. Vi fick till exempel rulla upp kolsyrat vatten från lagret så att kockarna kunde tvätta händerna, säger Emma Wååg.
"En restaurang utan vatten är ingen höjdare. Man kan varken köra diskmaskinen eller använda toaletterna" säger Emma Wååg som är restaurangchef på Lucy´s Diner som fick servera middagsgästerna på engångstallrikar och plocka fram allt kolsyrat vatten.Bild: Privat
Äldreboendena Norrehed och Möllebacken i Lödde fick akut hjälp av tankbilar med vatten som VA-avdelningen skickade ut.
– Personalen hämtade dunkar med vatten som behövs till hygien och allt möjligt. Det fungerade bra. Man vet inte hur mycket vatten man behöver förrän man drabbas, säger Nina Larsson, enhetschef på båda äldreboendena.
Vad har ni för beredskap för sådant här?
– Det här är den beredskap vi har, vi är väldigt tacksamma för att den fungerade. Men vi har nu pratat om att det hade varit bra att ha en egen lösning på boendet, säger Nina Larsson.
Kävlinge och Lödde har många ledningar från 1970-talet eftersom det var en tid då orten expanderade stort.
– Vi har hundra mil ledningar i kommunen och ungefär hälften är 50 år eller äldre. Vi byter ut ledningar efter hand och tittar då på ålder och störningar. Vi förnyar knappt en procent per år men vi behöver nog investera mer och i så fall blir det höjda VA-avgifter, säger Tom Nielsen.
Detta var inte en ledning som stod högt på kommunens åtgärdsprogram, den var inte ens med i planen för utbyte de närmaste tre åren. Nu har den hamnat överst på listan.
Gå till toppen