Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Amerikanskt bolag köper en fjärdedel av Victoria park

Nu är det klart. Amerikanska investeringsbolaget Starwood Capital Group köper 24,4 procent av aktierna i bostadsbolaget Victoria park. Det motsvarar cirka 32,1 procent av det totala antalet röster i Malmöföretaget.

I februari hälsade Lindängebon Emir Sundqvist de nya ägarna från Victoria park, Per Ekelund och Peter Strand, välkomna. Sedan dess har det hänt mycket.Bild: Lars Brundin
Starwood Capital Group offentliggjorde ett erbjudande om uppköp den 1 april. Erbjudandet omfattade hela bolaget och ett värde på drygt 8,6 miljarder kronor. Erbjudandet gick ut den 1 juni och nu redovisas alltså resultatet. Affären görs genom ett av Starwood kontrollerat närstående bolag, Homestar Investco.
Läs mer: Amerikanskt mångmiljardbud på Victoria park
Även ett tyskt bolag har lagt ett erbjudande om uppköp. Detta kom i början av maj och är förmånligare än det amerikanska och omfattar 9,5 miljarder kronor. Flera stora aktieägare hade dock innan det tyska erbjudandet kom förbundit sig att sälja till Starwood Capital Group.
Läs mer: Tyskt bud på Victoria Park
Aktieägare med ett sammanlagt innehav om cirka 21,78 procent av det totala antalet aktier har åtagit sig att acceptera det tyska erbjudandet. Hur många som till slut säljer återstår att se, det tyska erbjudandet gäller i några veckor till.
Läs mer: Därför vill amerikanska investeringsbolag köpa Victoria park
Pia Kinhult är styrelsemedlem i Victoria park och del i ett budutskott med uppdrag att hålla aktieägarna så informerade som möjligt. Än så länge har hon dock inte mycket information att presentera.
– Vad detta kommer att innebära vet vi inte förrän de nya ägarna kommer in i bolaget. Vi får avvakta och se. Det är ju en större andel aktier men ingen majoritet.
Om även de tyska investerarna köper så är det ju möjligt att en majoritet av ägarna i framtiden inte längre finns i Sverige. Vad får det för följder?
– Det är mycket möjligt att vi får två helt nya storägare. Men ingen av de två har antytt att de vill ändra Victoria parks inriktning eller affärsplan. Så än så länge har vi ingen indikation på att det skulle innebära något för bostadsbolaget. Vi fortsätter arbetet som tidigare och får helt enkelt se vad som händer.
Läs mer: Efter miljardbuden på Victoria Park: Greg Dingizian tjänar 850 miljoner på budcirkus om hyreshus
Fakta

Detta har hänt senaste halvåret

• December 2017: Trianon och Viktoria park köper hyreshus för nästan 800 miljoner kronor i Malmö.

• Februari 2018: Victoria park stuvar om i toppen, Per Ekelund blir ny vd och nuvarande vd:n Peter Strand blir styrelseordförande.

• Februari 2018: Victoria park avvecklar segment Livsstilsboende.

• April 2018: Amerikanskt mångmiljardbud på Victoria park.

• April 2018: Victoria park rekommenderar aktieägarna att inte sälja.

• Maj 2018: Tyskt ännu högre bud på Victoria park.

• Maj 2018: Victoria park rekommenderar aktieägarna att sälja.

Fakta

Victoria park

• Victoria park AB är ett börsnoterat fastighetsbolag på Nasdaq Stockholm Mid Cap med huvudkontor i Malmö.

• Bolaget har vänt förlust till stor vinst. Resultat efter skatt var enligt den egna årsredovisningen 1 901 miljoner kronor 2017, intäkterna 1 062 miljoner och driftsnettot (hyresintäkter minus drifts- och underhållskostnader, tomträttsavgifter och fastighetsskatt) samma år 570 miljoner.

• 2009 kunde de första flytta in i livsstilshusen vid Kalkbrottet. I dag har Victoria park helt lämnat skötseln av de 325 bostadsrättslägenheterna och friskvårdsanläggningen som hör till.

• Per den 31 december 2017 uppgick Victoria parks fastighetsbestånd 13 500 lägenheter i elva kommuner, med ett marknadsvärde om 15,4 miljarder kronor.

• Från Malmö förvaltas 5000 lägenheter i Malmö, Karlskrona, Växjö, Markaryd och Kristianstad.

• I Malmö ligger fastigheterna i Herrgården, Fosie, vid Värnhem, på Lindängen, S:t Knut och Möllevången. Några av dem blev formellt Victoria Parks först den 15 maj.

Gå till toppen