Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Du räknar upp en massa fel i samhället – vad har det med våra busskort att göra?

Istället för att klaga på oss ungdomar och komma med argument som rör andra samhällsproblem tycker jag man borde försöka få igenom gratis busskort för äldre i de övriga 21 kommunerna, skriver Sofia Hansson.Bild: Hasse Holmberg/TT
Svar till Per Eric Persson, Sydsvenskan 1 juni.
Läs också Du saknar kunskap om hur äldre har det idag
Jag är också en ungdom som ser fram emot mitt sommarkort som väl snart dimper ner i brevlådan. Men Per Eric Persson är inte lika glad. Han menar att äldre har en alldeles för låg pension (hur har detta något att göra med oss ungdomar?). Per Eric klagar på att pensionärer lever på existensminimum och att sommarkortet bara blir dyrare och dyrare. Men nu är det så att i 12 av Skånes kommuner (Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Kristianstad, Lomma, Lund, Osby, Ängelholm, Örkelljunga, Ystad, Landskrona och Hörby) får pensionärer ett busskort från det att de är 70 eller 75. Med hjälp av detta kan de åka gratis stora delar av dygnet både med bussar och tåg. Därför förstår jag inte hur du kan undra i din artikel när äldre ska få åka gratis. I 12 av 33 kommuner, alltså över en tredjedel, i Skåne får pensionärer åka gratis. Vill man genomföra detta i sin egen kommun kan man ju se vad de olika partierna tycker och försöka rösta fram det till hösten.
Att äldre behandlas sämre i samhället inom till exempel sjukvården och att vi är respektlösa mot äldre kan jag delvis hålla med om. Äldre kan få en sämre behandling inom sjukvården, men vad har detta att göra med ungdomars sommarkort? Vill man ändra detta kan man välja att rösta på ett parti som arbetar för sjukvården. Det är bara en annan sak som kan vara orättvis i samhället, men detta argument kommer inte hjälpa dig att få igenom gratis sommarkort till äldre.
Att säga att vi ungdomar inte har någon respekt för äldre är att dra alla över en och samma kam. Jag, liksom många flera andra ungdomar, sätter mig på de markerade platserna på bussen om den är full i övrigt men vi ställer oss självklart om det kommer någon som behöver platsen. Dessutom tror jag inte att det bara är jag som skulle göra detta utan många andra ungdomar. Vad jag vet brukar vi ungdomar ändå inte vilja sitta långt fram i bussen utan vi sätter oss gärna längre bak eller står upp. Det att föräldrar placerar sina barn på de speciellt markerade platserna har ju ingenting med ungdomars brist på respekt att göra. Detta är ännu ett argument från Per Eric Perssons sida som jag inte förstår hur det kommer hjälpa honom få gratis busskort. Detta är bara ännu ett problem du anser finns i samhället.
Jag tycker det är en fantastisk möjlighet vi ungdomar får genom detta sommarkort. Ungdomar blir i sysselsatta, får möjlighet att upptäcka Skåne, kan besöka nära och kära och får framförallt lättare att ha en kul sommar. Istället för att klaga på oss ungdomar och komma med argument som rör andra samhällsproblem tycker jag man borde försöka få igenom gratis busskort för äldre i de övriga 21 kommunerna. Vem vet – efter valet i höst kommer kanske alla pensionärer få åka gratis.

Sofia Hansson

Gå till toppen