Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Klass som identitet och materiell verklighet

”Du fortsätter att vara arbetarklass eftersom du är arbetarklass” skriver Mattias Jeschko-Edberg i en becksvart essä om klassamhället. ”Southern bastards, Kebabträume” (Sapeur förlag) börjar med en beskrivning av tre amerikanska seriealbum, reflektioner som känns malplacerade när boken sedan fortskrider och berättar om Fattigsveriges våldsamma ekorrhjul. För Jeschko-Edberg från Lund är fattigdomen både en privat angelägenhet och en verklighet i mötet med andra: han arbetar på en statlig myndighet som delgivare, lär sig den speciella lukten av ekonomisk misär. Sedan går han hem, utsliten, medveten om att hans mammas korta klassresa uppåt bara var tillfällig.
I essän är klassen nedärvd, han vill bryta upp från sin egen position för att skona sina barn, men vet att en simpel önskan inte betyder någonting i klassamhället. Hans chefer befordrar hellre outbildad medelklass än kunniga arbetare. Det är en intressant beskrivning av identitet, hur våra materiella förutsättningar formar vår identitet och vice versa. Ibland svävar essän iväg mot slutsatser som inte är helt självklara, om hur arbetet slår hårdare mot män än kvinnor. Bäst är Mattias Jeschko-Edberg i sina nattsvarta beskrivningar av sina arbetsdagar. Här vågar han stanna i hopplösheten, i det olyckliga slutet. Det är befriande jobbigt att läsa.
Gå till toppen