Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Lomma beach house ordnar tävling för att hålla stranden fri från sopor

Ju fler som besöker stranden i Lomma under sommaren, ju mer sopor lämnas kvar. Nu har Lomma beach house dragit igång en tävling för att få stopp på nedskräpningen.

Tobias Schmid och hans kollegor på Lomma beach house har dragit igång en tävling för att se till att stranden hålls fri från sopor i sommar.Bild: Johanna M Karlsson
– Skräpet är ett jätteproblem, särskilt om det är en fin sommar, säger Tobias Schmid, som är med och driver Lomma beach house.
Andra somrar har han och hans kollegor själva gått ut med plastsäckar och samlat in skräp på stranden. Men i år vill man testa på något nytt.
– Vi vill motivera, om man ger något får man något tillbaka. Vi tror att det kommer funka, säger Tobias Schmid.
Tävlingen går ut på att strandbesökare själva plockar skräp, som de sedan tar kort på och lägger ut på Instagram under hashtaggen ”skräplotteriLBH”. Taggar man dessutom Lomma beach house har man chans att vinna en gratis kurs i kitesurfning. När sommaren är slut lottas fyra sådana vinnare fram.
Lomma beach house har startat en skräpsamlartävling för att hålla stranden ren.Bild: Johanna M Karlsson
Tobias Schmid berättar att skräpet ofta sprids efter att strandbesökare ställt påsar med sopor intill fulla soptunnor. När fåglar sedan ger sig på påsarna sprids soporna med vinden.
– Det värsta är om det hamnar i havet. Då har vi minst kontroll på det.
- Men i år har faktiskt kommunen också gjort en insats och ställt ut många fler soptunnor också. Det är jättebra.
Längs vägen mellan badparkering och stranden ligger redan fullt med skräp – och så har sommarlovet knappt börjat än.Bild: Johanna M Karlsson
Redan nu har skräptävlingen väckt uppmärksamhet.
- Vi startade tävlingen i måndags vi har redan fått in bilder på folk som plockar skräp. Och vi har fått hundratals gilla-markeringar på Facebook, så det har verkligen varit en bra respons.
Också på restaurangen och i glasskiosken försöker man på Lomma beach house att tänka på miljön.
- Vi bygger det mesta av trä och använder så lite plast som möjligt, säger Tobias Schmid.
Gå till toppen