Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Ökat öppethållande ger simskoleplats åt alla

Ökat öppethållande av friluftsbaden i Svedala och Bara bidrar till att alla som vill kan erbjudas plats i simskola i sommar.

Utomhusbaden har öppet längre i år och extra simlärare har anställts för att klara trycket.Bild: Åsa Wallin
Anmälningstiden till sommarsimskolan gick ut den 31 maj. Som det ser ut nu kan alla barn erbjudas plats, om än inte på de tider de önskat i första hand.
– 442 barn har placerats och en del av grupperna är fulla. Men det finns fortfarande 25-30 platser tillgängliga på vissa tider, säger Tomas Djurfeldt, områdeschef för kultur och fritid, och fortsätter:
– Det gör att det fortfarande är fullt möjligt att ta emot sena anmälningar.
Nytt för i år är att kommunerna kunnat söka statliga pengar för att erbjuda alla sexåringar simundervisning. Svedala kommun har fått cirka 800 000 kronor för ändamålet.
Det innebär högre tryck på baden än vanligt. Därför öppnades utomhusbaden i Svedala och Bara tidigare än vanligt i förra veckan för att ge skolorna möjlighet till simundervisning. Den 16 juni får allmänheten tillträde.
– Det är inte bara öppettiderna som löser simundervisningen. Vi har även utökat med ytterligare simlärare för att kunna erbjuda sexåringar simundervisningen med stöd av fritidshemmen i kommunen, säger Tomas Djurfeldt.
För att prioritera barn från den egna kommunen varierar avgiften till simskolan så att barn från Svedala kommun betalar 200 kronor medan avgiften för barn från andra kommuner är satt till 500 kronor. Syskon får rabatt och betalar halva avgiften.
Även grundskolan erbjuder simundervisning under terminstid för elever. Läroplanens mål är att man ska kunna simma minst 200 meter, varav 50 meter på rygg, i slutet av årskurs sex och nio samt kunna hantera nödsituationer vid vatten.
Kraven på att hantera nödsituationer är dock högre i nian än i sexan.
Eftersom Svedala saknar inomhusbad har simundervisningen förlagts i grannkommunerna Staffanstorp och Malmö. Men det statliga bidraget till sexåringar har ökat trycket och gjort det svårare för Svedala att få tider i andra kommuners simhallar.
Det har alltså lösts genom att förlänga öppethållandet de egna utomhusbaden i början av juni och slutet av augusti.
Gå till toppen