Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen misstänker: Samma person ligger bakom två överfallsvåldtäkter i Malmö

Polisen misstänker att samma gärningsman ligger bakom de två senaste överfallsvåldtäkterna i Malmö. Männen som suttit anhållna har släppts eftersom den tekniska analysen inte binder dem till brottet.

Bild: Patrick Persson
Det ena övergreppet skedde natten mot den 22 maj, nära korsningen Scheelegatan-Amiralsgatan. Någon gång mellan klockan 02 och 03 blev en kvinna överfallen och våldtagen av en främmande man som anlänt till platsen på cykel – och sedan lämnade med samma fordon, enligt brottsmisstankarna.
Natten mot lördagen den 2 juni skedde ett likartat övergrepp bakom Universitetsholmens gymnasium på Ribersborg. En kvinna i 20-årsåldern larmade polis om att en främmande man övermannat och förgripit sig på henne.
Ett dygn senare kunde polisen plocka in två män, 37 och 30 år gamla, misstänkta för våldtäkten nära Amiralsgatan. 30-åringen blev även anhållen för Ribersborgs-övergreppet.
Samtidigt inväntade polisen analyssvar från NFC, Nationellt forensiskt center, från fynd som gjorts på brottsplatsen och när den förstnämnda kvinnan undersöktes av rättsläkare.
Dessa besked har nu inkommit, och visar att ingen av de anhållna männen kan misstänkas för Amiralsgatan-våldtäkten.
Därför tog kammaråklagare Ola Lavie klockan 15.18 under tisdagen beslutet att släppa båda männen på fri fot.
– Vi tror att det är en och samma gärningsman, säger kammaråklagare Ola Lavie om de två senaste överfallsvåldtäkterna.Bild: Johan Nilsson/TT
– Vi anser inte att någon av dem har gjort det första brottet, då kan vi heller inte påstå att de gjort det andra, säger Ola Lavie.
– Vi tror att det är en och samma gärningsman. Vår arbetshypotes utgår från brottets karaktär och andra orsaker. Närmare än så vill jag inte gå.
Så kallade överfallsvåldtäkter där gärningsmän ger sig på för dem okända offer är ovanliga. Än mer sällsynt är att någon döms för brotten.
Enligt Ola Lavie undersöker man nu om den misstänkte våldtäktsmannen kan ha begått fler brott, som är ouppklarade.
– Vi tittar brett och har en stor utredningsgrupp som arbetar aktivt med detta, säger han.
Gå till toppen