Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S tappar stort – SD framåt

Socialdemokraterna får ett av sina sämsta resultat i SCB någonsin. Och valresultatet brukar bli ännu sämre. – Det är väldigt ont om tid för Socialdemokraterna, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till TT.

Socialdemokraterna skulle få 28,3 procents väljarstöd om det vore val idag, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning. Det ligger bara en halv procentenhet över partiets sämsta resultat någonsin i en SCB-mätning, vilket var 27,6 procent i november 2015.
– Självklart är vi inte nöjda med 28,3 procent. Nu handlar det om att under de här knappa 100 dagarna som återstår visa på det vägval som finns i svensk politik, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Partiet tappar drygt fyra procentenheter från den senaste mätningen i november. Och det stora bekymret för partiet är att majsiffrorna hos SCB de senaste 25 åren legat högre än valresultatet i september.
Det är dock inte Allianspartierna som gynnas av Socialdemokraternas tapp. I stället är det Sverigedemokraterna, som ökar med 3,7 procentenheter till 18,5 procent.
– Det är ett väldigt bra resultat i den här mätningen. Vi brukar ligga väldigt lågt i SCB, så det här är ett bra utgångsläge, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Moderaterna ökar visserligen med 0,4, men ligger med 22,6 fortfarande under sitt valresultat. Allianspartierna är tillsammans mindre än de rödgröna, även när KD, som bara får 2,9 procent, räknas in.
Men partisekreteraren Gunnar Strömmer tycks mest nöjd över att det går så dåligt för S.
– Jag tycker att vi ligger stabilt runt vårt valresultat. Vi har i princip ett identiskt utgångsläge som inför förra valet, och detta samtidigt som vår huvudkonkurrent om regeringsmakten, Socialdemokraterna, gör sin sämsta mätning någonsin i SCB inför ett val. Det bekräftar Socialdemokraternas kris, säger Strömmer.
Allianspartierna skulle få 38,6 procent om det vore val i dag, medan S, MP och V skulle få 40 procent.
– Det blir alltmer tydligt att det inte finns något block som kommer att närma sig 45-50 procent i väljarstöd, säger Jonas Hinnfors.
Han framhåller att det tvingar partierna att tänka över de hittills mest omtalade alternativen för att bilda regering eftersom vare sig det rödgröna blocket eller Alliansen ser ut att kunna få ihop en stabil uppställning på egen hand.
För Alliansen ökar det trycket på att bestämma sig om S ska bjudas in av hela Alliansen eller om Sverigedemokraterna kan vara något att stödja sig på.
Moderaterna har inte lyckats stoppa tappet till SD utan förlorar 1 procent till partiet i den här mätningen. S tappar 0,4 procent till SD, men framför allt till gruppen osäkra med hela 2,2 procent.
– När man lägger så otroligt stort fokus på migration i opinionsbildning, så kan man få en valrörelse där väljarna inte riktigt känner igen sig. Inte för att de tycker att budskapen är fel, men om de traditionella paradområden för S skyms av andra frågor, finns det en risk att väljarna blir desillusionerade, säger Jonas Hinnfors.
Fakta

SCB:s siffror

Siffrorna med förändring jämfört med förra mätningen inom parentes.

S - 28,3 (-4,3)

M - 22,6 (0,4)

SD - 18,5 (3,7)

C - 8,7 (-0,8)

V - 7,4 (0,4)

L - 4,4 (0,2)

MP - 4,3 (0,5)

KD -2,9 (-0,2)

Övriga - 2,9 (0,3)

Förändringarna för S, SD, MP och C är statistiskt säkerställda.

Undersökningen genomfördes i maj och bygger på ett riksomfattande slumpmässigt urval som omfattar 8 951 röstberättigade personer.

Det totala bortfallet uppgår till 48,3 procent.

Källa: SCB

Gå till toppen