Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En bladvändare av rang

Ninni Schulman rör sig självklart och otvunget bland sina nya huvudpersoner.

Ninni Schulman

BOKEN. Bara du. Forum.
När det verkar vara för bra för att vara sant – vad är det vi brukar säga då? Jo, att det troligen är för bra för att vara sant.
När Iris träffar Pål är han helt perfekt. Hon kastar sig hals över huvud. Tar buren med sina två marsvin och flyttar hem till honom nästan genast.
Samtidigt börjar det hända märkliga saker – minnet blir sämre, hennes hälsa sviktar – och Iris vänner börjar undra. Men Pål står pall – det finns inga gränser för hur mycket han stöttar Iris, som han precis mött. Hon är hans livs kärlek.
I sin nya roman lägger Ninni Schulman fokus på en relation och dramat i och kring den. Till en början är "Bara du" en modern kärlekshistoria, men efterhand blir det mer och mer en mardröm.
Romanen är skriven som om den vore tänkt att bli film – en sådan med snabba klipp, ständigt skiftande perspektiv mellan huvudpersonerna och en spänning som skickligt byggs upp efterhand – tills läsaren plötsligt befinner sig i en fruktansvärd situation tillsammans med Iris och Pål utan att riktigt begripa hur det hela kunde gå så långt.
Det är en bladvändare av rang och Ninni Schulman bygger skickligt upp spänningen – och när det känns som om vändningen är nära fortsätter hon att skruva ett varv, och ytterligare ett. Med tjugo sidor kvar verkar det osannolikt att det ska gå att få ihop slutet på ett godtagbart sätt.
Så kommer upplösningen – överraskande men uppenbar, på effektiv prosa. Här finns inte ett onödigt ord.
Detta är Ninni Schulmans sjätte roman och den första utanför serien om journalisten Magdalena Hansson. Det visar sig att författaren inte alls behöver sina gamla huvudpersoner att luta sig mot, utan hon rör sig självklart och otvunget bland sina nya.
Gå till toppen