Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Kävlinge välkomnade nya medborgare – ”en väldigt lycklig dag för oss”

Efter åtta år i Sverige har Vania Nikolova och sonen Kiril blivit svenska medborgare. I familjens Klouf har barnen fått sina medborgarskap – medan föräldrarna fortfarande väntar. På nationaldagen välkomnades Kävlinges 22 nya svenska medborgare.

Drygt 200 personer hade sökt sig till nationaldagsfirandet, där det bjöds på musik, prisutdelning och annan underhållning.Bild: Hussein El-alawi
– Det här är en väldigt lycklig dag för oss, säger pappa Retal Klouf när han hör sonen Ezou namn ropas upp av kommunfullmäktiges ordförande Boriana Åberg (M).
Med stor självklarhet ställer Ezou sig framför de drygt 200 personer som sökt sig till nationaldagsfirandet utanför hembygdsgården. Sen följer lillebror Kosai och systern Lamar efter upp på scen.
Den stolta familjen Khalouf/Klouf mamma Rina, pappa Azddin, Retal (röd klänning), Ezou (rutig skjorta), Lamar (prickigt), Kosai (blå skjorta).Bild: Hussein El-alawi
För drygt tre år sedan var familjen fast i terrorns och inbördeskrigets Syriens huvudstad Damaskus. Men de lyckades fly, och har satt bopålarna i Kävlinge – en av de skånska kommuner med minst polisanmälningar sett till antalet invånare.
– Det är så lugnt och skönt här. Vi trivs jättebra, säger mamma Rina.
Samma beskrivning ger Vania Nikolova och sonen Kiril Nikolov av kommunen. På pluskontot ingår att det är tyst – och nära till jobb och studier.
Kiril Nikolov och Vania Nikolova uppskattar att det är så lugnt och tyst i Kävlinge.Bild: Hussein El-alawi
De flyttade till Sverige från den bulgariska miljonstaden Sofia för snart åtta år sedan när Vania fick jobb.
– Flera kollegor tipsade mig sen om Kävlinge, säger Vania.
Medborgarskapet är främst en bekräftelse på att man är en del av landet – rent praktiskt spelar det ingen större roll – särskilt när man kommer från ett annat EU-land, menar hon.
Kommunfullmäktiges ordförande Boriana Åberg, som själv har invandrarbakgrund från Bulgarien, höll tal om hur hon upplevt att svenskar känt ängslighet över att fira nationaldagen. Detta av hänsyn till människor från andra länder.
– Men inget kunde vara mer felaktigt. Vem vill flytta till ett land där folk skäms för att hissa den svenska flaggan?
Boriana Åberg påtalade att vi ska känna stolthet och tacksamhet över hur tidigare generationer byggt upp vårt välstånd – samtidigt som vi ställer upp för dem som fötts i länder som inte haft samma lycka.
– Vi ska vara stolta över den svenska demokratin. Samtidigt finns mörka krafter som vill vrida klockan tillbaka och ta sig rätten att bestämma vad flickor och kvinnor ska få bära för kläder, och om de får besöka badhus. Mot dem måste vi vara skoningslösa.
Läs alla artiklar om: Sveriges nationaldag
Gå till toppen