Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Nu får ni skärpa er, ni kristna.”

Vill vi att de kristna i Mellanöstern ska kunna kalla till högmässa genom klockringning måste vi också garantera att muslimer i västvärlden kan kalla till sin fredagsbön. Det skriver Anders Kjellström, jurist och tidigare anställd av Eupol i Afghanistan.

Stiftelsen Växjö muslimer fick nyligen tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar.Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
För ett par år sedan satt jag i Kabul en eftermiddag och diskuterade med en samling internationella jurister. Vi hade kvällen före diskuterat om muslimernas situation i Europa. Vi européer hade förklarat att de flesta av oss deltagit i arbetet för att de skulle kunna få bygga moskéer och minareter i Europa.
Till sammanträdet kom en grupp engelsmän och de ville ha hjälp. De hade en kristen församling och de hade trakasserats på olika sätt. Bland annat hade deras mark konfiskerats och det med helt olagliga metoder. De bad om vår hjälp.
Vad kunde vi göra? Det var inte mycket. Vi försökte att förklara det för dem när en av våra afghanska kolleger tog ordet. Han sade att om vi européer hjälpte muslimerna i Europa så såg han det som sin skyldighet att hjälpa kristna i Afghanistan. Det skulle enligt honom vara lättare att argumentera för muslimers rättigheter i Europa om kristnas rättigheter i Afghanistan kunde garanteras.
Det är så världen fungerar. Vill vi att de kristna i Mellanöstern ska kunna kalla till högmässa genom klockringning måste vi också garantera att muslimer i västvärlden kan kalla till sin fredagsbön.
Vill vi stödja kopterna i Egypten måste vi kämpa för muslimernas rättigheter i Europa. Om vi inte gör det har våra krav ingen trovärdighet.
Medlemmar i Stiftelsen Växjö muslimer, som polisen nyligen gav tillstånd till böneutrop en gång i veckan, har utsatts för hot. Och många har varit kritiska till att böneutropen ska få ske. Men nu får ni skärpa er, ni kristna. Se till att muslimer i Växjö kan kalla till bön på fredag, det är det bästa sättet att stödja era trosfränder i resten av världen.

Anders Kjellström

Anders Kjellström är jurist och tidigare anställd av den europeiska polisorganisationen Eupol i Afghanistan.
Gå till toppen