Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plan för bostäder vid Kulturen överklagas igen

Följetongen om nytt bostadshus på Stora Algatan går vidare. Arkitekturupproret och närboende i Kulturkvadranten överklagar den omgjorda detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

På den nuvarande parkeringsplats på Stora Algatan i Lund vill fastighetsägaren bygga ett nytt bostadshus med 20 lägenheter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sydsvenskan har i flera artiklar berättat om processen kring det planerade femvåningshuset på en parkeringsplats på Stora Algatan.
Detaljplanen som tillåter ett nytt bostadshus och ett underjordiskt parkeringsgarage klubbades av byggnadsnämnden i april förra året. Den överklagades av grannar och föreningen Arkitekturupproret och upphävdes av mark- och miljödomstolen i december.
Skälet till att planen upphävdes var att tre fönster på grannfastigheten skulle byggas för av det nya huset.
Läs också Stopp för nybygge i centrala Lund – domstol upphäver kritiserad detaljplan
I april i år antog byggnadsnämnden en omgjord detaljplan där grannhuset får tre meters utsikt. Vänsterpartiet ville dock att planen skulle göras om igen och att parkeringsgaraget skulle utgå.
Flera av de aktörer som överklagade den förra detaljplanen överklagar nu igen, bland dem ägaren till grannfastigheten som är den enda som anses ha rätt att överklaga.
Arkitekturupproret, som har lämnat in ett eget förslag till gatufasad, anger som skäl till sitt överklagande att ”byggnadsnämnden har underlåtit att samråda med föreningen”.
Lokalavdelningen Lunds arkitekturuppror, som har cirka 700 medlemmar, anser att den borde jämställas med Föreningen Gamla Lund som har fått komma med synpunkter på planen.
Gå till toppen