Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Scouter gör sig redo för Jamboree i USA

På hemmaplan letar de efter gömda yxor, bygger katapulter och övar sig på att göra upp eld. Nu siktar åtta ungdomar i Scouterna Lödde på nästa stora äventyr – Världsjamboreen i USA.

Albin Schill, Stina Pertmann, Johanna Gersne, Carl Löfqvist, Erik Haglind och Felix Brorsson har anmält sig till Världsscoutjamboreen. Matilda och Hannes Ahlberg saknas på bilden. FOTO: PETER SJÖBERGBild: Peter Sjöberg
Omkring 50 000 scouter från hela världen väntas nästa sommar ta sig till en nationalpark i West Virginia. Där väntar scouternas motsvarighet till OS – Världsscoutjamboreen. Megaeventet ordnas vart fjärde år och varje scout har bara en chans att vara med. Nu har åtta ungdomar från Scouterna Lödde anmält sig.
– Det kommer att bli en speciell upplevelse, att träffa människor från hela världen. Och det kommer att finnas mycket aktiviteter att göra, säger Johanna Gersne.
– Hela stället är uppbyggt för att scouter ska vara där. Det kommer bland annat att finnas mountainbiking, klättring och linbanor, säger Felix Brorsson.
Efter midsommar får varje scout reda på om de har fått en av de 1 800 platser som Sverige förfogar över. Sedan träffas deltagarna i olika grupper ett par gånger innan det är dags för resan till USA.
Scouterna i Lödde hoppas på att så många som möjligt ska bli antagna. För att nå målet har de börjat sälja korvlådor och kryddor, intäkterna ska bekosta deras resor.
– Vi har planer på att ordna barnkalas med utelekar. Vi kan även tänka oss andra typer av uppdrag om det är någon som har en bra idé, säger Erik Haglind.
Albin Schill visar sina märken framför Erik Haglind.Bild: Peter Sjöberg
Ungdomarna tillhör scouternas grupp Äventyrare och de gillar att bygga vindskydd och träna sig i överlevnad. För varje färdighet belönas de med ett märke. Albin Schill visar upp sina på skjortärmen. Här finns ett för att hantera såg och yxa på rätt sätt och ett som visar att han tillrett en måltid av ingredienser för under 100 kronor.
– Dels visar de vad man kan, dels så kan man byta till sig märken från andra delar av världen. Jag har märken från Skottland och en keps från Israel, säger Erik Haglind.
Löddescouterna har vana från stora läger tidigare. Förra sommaren var flera av dem med på Jamboree17 i Rinkaby som lockade runt 20 000 deltagare.
– Där tävlade vi om vem som kunde skicka iväg en ärtpåse så långt som möjligt. Vi byggde en hög katapult och vår påse kom iväg 25 meter, säger Felix Brorsson.
Just tävlingsmomentet återkommer under andra aktiviteter. Varje år ordnas Ura-Kaipa då scouterna letar efter en yxa i mörker. Andra tävlingar kan handla om att göra upp eld.
Klarar ni det utan tändstickor?
– Ja, men det kan ta lite tid. Vi behöver tennstål eller förstoringsglas och sol, säger Johanna Gersne.
Vad är roligast med att vara scout?
– Vi lär oss viktiga saker. Det är till exempel viktigt att kunna göra upp eld om något skulle hända, säger Stina Pertmann.
– Det är att träffa vänner och att man får vara utomhus, säger Albin Schill.
Fakta

Världsscoutjamboreen (WSJ)

Vad: Megaevent för scouter från hela världen i åldern 14–17 år. Arrangören räknar med runt 50 000 deltagare.

Var: En nationalpark i West Virginia, USA.

När: 22 juli–2 augusti 2019.

Bakgrund: WSJ ordnas för 24:e gången. De två senaste eventen har ordnats i Japan 2015 och Sverige 2011 (Rinkaby).

Aktuellt: Åtta ungdomar från Scouterna Lödde har anmält sig.

Gå till toppen