Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

17 500 kunder i nordvästra Skåne utan ström

På onsdagen skedde ett stort strömavbrott i hela Höganäs och delar av Åstorps och Helsingborgs kommun. Strömavbrottet berodde på att en lastbil hade krockat med en elstolpe och rivit ner en huvudledning.

Lastbilen var fortfarande inte bärgad vid 22.50 på onsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Klockan 20.38 gick strömmen i hela Höganäs kommun och delar av Åstorp och Helsingborgs kommun. Berörda orter är bland andra Höganäs, Mölle, Lerberget, Viken, Jonstorp, Hyllinge, Nyvång, Hasslarp, Kattarp, Fleninge och Allerum.
Strömavbrottet berodde på en singelolycka där en lastbil kolliderade med en kraftstolpe av betong på väg 107 mellan Åstorp och Strövelstorp. Eftersom det pågick en planerad reparation i Eons station i Mörarp gick det inte att koppla om strömmen till Höganäs.
Öresundskrafts driftinformation klockan 00.30-tiden, natten till torsdagen. Öresundskraft anger att närmare 2 500 abonnenter saknar ström för tillfället. Detta inkluderar inte kunder i Höganäs kommun, som hanteras av Höganäs energi.
– Lastbilen körde på en huvudledning med 130 000 volt. Vi måste få undan lastbilen, få upp ledningen och göra en skadebedömning, sa Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft, i samband med händelsen.
Vid 23.10-tiden meddelade Öresundskraft att strömmen kan vara tillbaka tidigast torsdag förmiddag.
– Det finns ett visst mått av osäkerhet även i den prognosen. De kan finnas följdfel i fler stolpar och vi kommer jobba med detta under natten, säger Göran Skoglund.
Enligt Öresundskrafts driftsinformation är ungefär 2 500 kunder drabbade. Utöver dessa bekräftar Höganäs energi att 15 000 kunder i Höganäs kommun är strömlösa.
– Det är hela Höganäs kommun som är drabbat, säger Benny Ulmestig, VD på Höganäs energi.
Lastbilschauffören som krockade med kraftledningen fördes med ambulans till sjukhus. Lastbilen läckte diesel och gnistbildning antände gräset runtomkring. Gräsbranden släcktes av räddningstjänsten, som också sanerade platsen från dieselläckaget.
– Troligtvis kan det bli komplicerat att bärga lastbilen med tanke på att den läcker och så vitt jag förstår så har man ännu inte fått kontroll på elledningen, sa Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral, vid 22.30-tiden.
Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade Öresundskraft på sin Facebooksida att den nedkörda stolpen har kunnat resas, men att det återstår förankringsarbete innan den står stadigt igen. 25 personer har arbetat under natten och prognosen är att strömmen ska vara tillbaka vid niotiden på torsdagsförmiddagen.
En lastbil kolliderade med en kraftstolpe vid 20.38. Olyckan orsakade det stora strömavbrottet som drabbat Kullabygden under nationaldagen.Bild: Topnews
Vägen där olyckan är avstängd, och väntas inte öppna igen för än vid 05-tiden på torsdagsmorgonen.Bild: Patrick Persson
Köpcentret Familia i Hyllinge står strömlöst under onsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen