Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Undantag från ståltullar dröjer

Undantag från ståltullar för enskilda företag eller ej – ovisheten består till i höst. Och några prissänkningar för att kompensera för strafftullarna är inte aktuellt för de svenska exportörerna. – Då skulle vi åka dit för prisdumpning, säger Robert Gustafsson, kommunikationschef på stålföretaget Uddeholm.

Ståltillverkning vid SSAB:s järnverk i Oxelösund. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
Sedan 1 juni gäller 25 procent tull på stålexport till USA och tio procent på aluminium.
Mycket av svensk stålexport till USA är av specialkvalitet – produkter som amerikanska företag behöver och som de därmed kommer att söka tullundantag för. På Uddeholm, med 900 anställda i Hagfors, har man förberett sig väl eftersom USA är företagets näst största exportland. Tillsammans med kunderna har man hjälpt till med ansökningar om tullfrihet. Men det dröjer med besked.
– Vi räknar med svar i september, säger Robert Gustafsson på Uddeholm.
Tills dess får bolaget och dess kunder leva med tullarna. Priserna kommer att stiga med 25 procent gentemot kund, helt i linje med tullavgifterna. Att sänka priserna för att möta de höjda tarifferna bedöms inte vara tillåtet, enligt antidumpningsreglerna, förklarar Robert Gustafsson.
Från stålkoncernen SSAB låter det på liknande sätt.
– Kortsiktigt kommer priserna öka med 25 procent, det är ju så tullar fungerar, säger Thomas Hörnfeldt, ansvarig för handelsfrågor på SSAB.
Hur lång tid det tar innan eventuella tullundantag får godkänt, som det formellt är kunderna som ansöker om, är oklart.
– Det brukar vara först till kvarn som gäller, säger Thomas Hörnfeldt.
Men sammantaget kommer SSAB att påverkas "väldigt lite" av tullarna. Bolaget har produktion i USA och exporten från Sverige till USA är liten i sammanhanget, enligt Hörnfeldt.
Sandvik ger en likartad bild.
– Generellt en begränsad effekt, säger Sandviks presschef Martin Blomgren som inte kan säga något om när eventuella undantag kan vara på plats.
För svensk aluminiumindustri bedöms effekterna också bli små, enligt Lars-Inge Arwidson, vd på branschorganisationen Svenskt Aluminium. Exempelvis har det stora smältverket i Sundsvall, ryssägda Kubal, ingen export till USA. Inte heller Stena Aluminium har något med USA att göra, enligt Arwidson. Däremot har Gränges mycket export till USA:s bilindustri, men bolaget bör enligt Arwidson få tullundantag eftersom det enligt honom inte finns några bra alternativa leverantörer.
Kubal har däremot andra problem med amerikanerna i form av sanktioner mot huvudägaren, ryssen Oleg Deripaska. Men han har nu dragit ner sitt engagemang i Rusal vilket kan komma att blidka USA-regeringen. Ett besked väntas i höst, men innan dess är läget oklart för Kubal och dess ägare Rusal, enligt Lars-Inge Arwidson.
Fakta

Stålexport till USA

Sverige kommer först på 19:e plats bland de största exportörerna av stål till USA.

Största exportör är Kanada, 5,8 miljoner ton.

Näst störst är Brasilien, 4,7 miljoner ton.

Därefter följer Sydkorea, Mexiko och Ryssland.

Sverige exporterade 300000 ton till USA förra året.

Källa: Kommerskollegium

Gå till toppen