Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Vill verka för en bättre skola

Han har en journalist som politisk förebild och vill förbättra arbetsmiljön i kommunens skolor. Robin Persson (SD) är näst på tur i artikelserien om unga politiker. Hjärtefrågan är ämnet psykisk ohälsa.

Robin Perssons favoritplats i Kävlinge är den egna trädgården. "Det är en plats där jag kan koppla av och finna lugn och ro för mina tankar", säger han.Bild: Peter Sjöberg
Varför valde du Sverigedemokraterna?
– Partiets verklighetsbeskrivning stämmer överens med min. Man pratar om problem och sakfrågor istället för att linda in en massa. Jag har nog haft Sverigedemokratiska värderingar ända sedan jag var liten och började läsa tidningarna.
Vilka unga lockas till partiet?
– Det är väl precis som med mig, de som kan identifiera sig med verklighetsbeskrivningen hur det ser ut i skolorna och med tryggheten i samhället.
Vilken är den största fördomen mot Sverigedemokrater?
– Det måste vara att partiet domineras av män. Jag känner en hel del oerhört kompetenta kvinnor i partiet.
Varför valde du att bli fotograferad i din trädgård?
– Det är en plats där jag kan koppla av och finna lugn och ro för mina tankar. Jag har nyligen flyttat till kommunen och är en pinne i statistiken bland alla som har flyttat från en otrygg kommun till en tryggare. Jag bodde tidigare i Malmö. Det är viktigt att människor känner sig trygga i sitt närområde.
Vilken fråga brinner du mest för?
– Det är psykisk ohälsa. När jag var fem år hittade jag min mamma död av suicid. Jag vill inte att något annat barn ska få uppleva det. Det är min hjärtefråga, att man börjar prata om det och inte stigmatiserar det.
Vem är din politiska förebild?
– Det är journalisten Marcus Oskarsson, även om han inte är politiker. Han pratar på ett sätt om politik som gör att vanliga människor förstår och blir engagerade. Jag tror att många politiker skulle kunna dra lärdom av honom.
Vilken fråga oroar dig mest i världen?
– Att makthavare inte kan prata sakpolitik för att man står för långt ifrån varandra. Till och med Donald Trump och Kim Jong-Un är bättre än Stefan Löfven och Ulf Kristersson på att prata med dem man inte håller med.
Vad hoppas du kunna åstadkomma här lokalt?
– Det är framförallt att förbättra arbetsmiljön för lärare och elever. Att förebygga att man har en klump i magen när man går till skolan. Jag sitter med i Bildningsnämnden så det blir naturligt att det blir just det.
Vilken maträtt lagar den typiske sverigedemokraten?
– Vi är en väldig blandning av människor. När jag har vänner här för att grilla blir det både vegetariskt och fläsk. Själv tycker jag att en god sallad är gott.
Vilken musik gör dig glad?
– Det beror på sinnestämningen och i vilket sammanhang. Det är allt från Avicii till Tommy Körberg.
Vilket är ditt sämsta ögonblick som politiker?
– Det är när min familj blir hotad på grund av mitt politiska engagemang. Att gå på mina nära och kära är inte ok.
Vad är du mest stolt över att ha gjort hittills inom politiken?
– Jag är bara en kugge i ett stort maskineri. Jag är mest stolt över att vi som parti har lyckats vända opinionen och sätta agendan. Det är våra frågor man pratar om nu, det handlar om sammanhållning, trygghet och värderingar.
Vad har du för framtidsdrömmar?
– Att bli pappa och att ge mina barn all kärlek man kan ge dem och det bästa livet de kan få. Inom politiken vill jag jobba där jag behövs bäst och det är egentligen upp till medlemmarna och väljarna att avgöra det.
Fakta

Robin Persson.

Ålder: 26 år.

Bor: Kävlinge.

Parti: Sverigedemokraterna, står på partiets lista i kommunalvalet.

Familj: Mormor Birgitta, moster, morbror och kusiner.

Gör: Studerar. Är tjänstledig som säljare.

Intressen: Datorspel, fotografering, resor, umgås med vänner.

Skrattar åt: "Knäppa absurda skämt, det oväntade".

Gråter åt: "Ifall någon i min omgivning blir ledsen".

Gå till toppen