Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Advokaten: Akilov vill fundera på överklagan

Terrordömde Rakhmat Akilov är besviken över att han dömts till livstids fängelse. Men han ger i dag inget besked om han kommer att överklaga domen eller inte.

Akilovs advokater Johan Eriksson (th) och Robin Söder vid en pressträff efter domen.Bild: Anders Wiklund/TT
– Han vill fundera några dagar till innan han bestämmer sig, säger hans advokat Johan Eriksson vid en pressträff ett par timmar efter att domen mot hans klient meddelats.
Eriksson kom direkt från ett möte tillsammans med sin klient Rakhmat Akilov, där de översiktligt gått igenom Stockholms tingsrätts dom, efter terrordådet på Drottninggatan förra våren.
– Han var besviken över livstids fängelse, han hade hoppats på ett tidsbestämt straff, säger Johan Eriksson, som tycker att det är riktigt att vänta några dagar på att ta beslut om ett överklagande.
– Han vill tänka och gå igenom domen, och det tycker jag är korrekt, säger Eriksson till TT.
TT: Vilka skäl kan det finnas att inte överklaga en livstidsdom?
– Det kan finnas personliga skäl, att man bedömer att man inte har så bra förutsättningar att lyckas och att man hellre vill komma in på anstalt än sitta i häkte.
Domen tycker Eriksson var "ömsom vin, ömsom vatten". I en del fall har rätten delat försvarets syn på vad som kan anses vara mordförsök, i andra fall inte.
– Tingsrätten talar om en "farokorridor", det tyckte jag var ett utmärkt uttryck. Men det finns ingen praxis om detta, och jag har respekt för rättens slutsats.
Han säger att det finns delar i målet som ur en juridisk synpunkt vore spännande att få prövat i högre instans, men att målet också innehåller "kött och blod" och att han måste böja sig för sin klients inställning.
Gå till toppen