Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren: Rätten gick på vår linje

Åklagare Hans Ihrman konstaterar att tingsrätten i princip helt och hållet gått på hans linje. – Vi har uppnått de mål vi satt upp från början, säger han till TT.

Åklagare Hans Ihrman. Arkivbild.Bild: Marc Femenia/TT
Hans Ihrman vill ändå inte prata i termer av att vara nöjd med domen.
– Hade man kunnat få hela händelsen ogjord och hade man kunnat återställa vad som förstörts, då hade man kunnat vara nöjd. Jag nöjer mig med att säga att vi har satt upp mål med den här utredningen och åtalet och vi har nått dem helt enkelt, säger han.
Domstolen delar åklagarens bedömning både vad gäller mordförsöken och terroristbrottet – punkter där försvaret haft en annan hållning.
– Det är klart att jag är nöjd med det. I de fall man inte bedömer det som mordförsök har man i stället funnit det styrkt som framkallande av fara, och det var också därför jag utformade åtalet så, säger han.
Enligt domstolen råder det inget tvivel om att dådet ska klassas som terroristbrott. Hans Ihrman framhåller att bedömningen inte enbart omfattar materiella och fysiska skador.
– Även den psykiska skadan kan utgöra ett terroristbrott. Där klarlägger domen i någon mening rättsläget eftersom det funnits lite olika uppfattningar, säger Ihrman.
Domen blir en viktig slutpunkt, bedömer han.
– Vi har drabbats av den här fruktansvärda händelsen och det här har visat vad vår rättsstat är kapabel till – att hantera en sådan här händelse med så många enskilda fruktansvärda öden, och ändå göra det inom ramen för en rättssäker straffrättsprocess. Det tror jag betyder mycket för Sverige, att vi visat både omvärlden och våra egna medborgare det. Vi har kommit till en punkt, vi har kommit till ett avgörande, säger han.
Ihrman vill studera domen mer i detalj innan han uttalar sig definitivt om huruvida han ska överklaga eller inte.
– Det mesta talar för att jag inte kommer att överklaga, säger han.
Även internationellt kan domen få betydelse, tror han. Antalet avgöranden är få, eftersom gärningsmän ofta avlider vid den här typen av dåd.
– Att vi har en prövning av en sådan här fruktansvärd händelse är, hur märkligt det än låter, ganska unikt så här långt. Där just den här psykiska påverkan på medborgare i en stat, vilken juridisk betydelse den har i sammanhanget – det tror jag kommer att ha betydelse för prövningar även i andra länder, säger Hans Ihrman.
Gå till toppen