Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Alliansbudgeten: Fler händer i välfärden och färre administratörer i kommunen

Fler händer i välfärden, hårdare tag mot bidragstagare, kunskapsbonus i skolan, fler cykelbanor och mer kollektivtrafik samt färre administratörer i de kommunala förvaltningarna.

Roko Kursar (L), Torbjörn Tegnhammar (M). Niels Paarup–Petersen (C) och Torsten Elofsson (KD) presenterade Malmöalliansen första gemensamma budget.Bild: Peter Frennesson
Det var en hoppfull, intill segerviss, Malmöallians som presenterade sin första gemensamma budget på torsdagsförmiddagen.
De fyra lokala partiledarna har under våren gjort en rad utspel inom områden de vill satsa på. Den första budgeten innehåller både satsningar och åtstramningar.
Förutom på den kommunala byråkratin vill alliansen spara pengar på att minska nivån på försörjningsstödet och på att öka kontrollen på hur bidragen betalas ut.
– Vi satsar 30 miljoner kronor på att komma åt fusk med bidragen.
Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar sa också att han inte tycker att är rimligt att en ensamstående mamma som jobbar i hemtjänsten har sämre ekonomiska möjligheter som en bidragstagande granne att handla saker till sina barn.
– Det kan vara så i vissa fall. Det måste alltid löna sig att arbeta, sa han.
I sina förslag för att skapa fler jobb till Malmöbor som idag är arbetslösa vill alliansen lägga ner kommunala Jobb Malmö och ge privata initiativ uppdraget att se till att fler kommer ut på arbetsmarknaden.
– Det handlar om att matcha de arbetslösa till jobben som finns, där har Jobb Malmö misslyckats, sa Niels Paaurup–Petersen (C).
Malmöalliansen består också av Liberalerna, vars lista toppas av Roko Kursar, och Kristdemokraterna som har Torsten Elofsson som förstanamn.
De fyra partierna säger att det vill satsa sitt krut på kärnan i välfärden - förskolan, skolan, LSS och äldreomsorgen.
Totalt lägger de cirka 385 miljoner kronor mer än basbudgeten på dessa områden. Pengar som tillförs budgeten genom bland annat personalbesparingar inom administrationen, 120 miljoner i ägarbidrag från MKB, digitalisering i hemtjänsten och lägre försörjningsstöd.
I budgetens skolavsnitt hittar man en kunskapsbonus för skolor som lyfter sina resultat. 30 miljoner kronor satsar alliansen på detta. Dessutom finns det 50 miljoner kronor till att lyfta förskolelönerna och 60 miljoner till att fördubbla antalet kuratorer och lärarassistenter i skolan.
– Allt börjar i skolan. Vi kan inte fortsätta att ha så många unga som inte kommer in på gymnasiet, sa Roko Kursar (L).
En del av skolsatsningen är att nyanlända i Malmö ska få svensk- och samhällsundervisning från dag ett. Tio miljoner kronor avsätts i budgeten till detta.
Redan tidigare har de fyra partierna berättat som sitt äldreboendegaranti för dem som är 85 år och äldre. Totalt satsas 162 miljoner kronor på omsorgen om de äldre - 98 miljoner väntas alliansen få in genom att hemtjänsten digitaliseras när det gäller inköp, tillsyn och elektroniska lås.
– Och så satsar vi 20 miljoner kronor på att äldre ska kunna åka buss gratis när det inte är rusningstid, sa Niels Paarup-Petersen (C).
Torsten Elofsson (KD) har jobbat som polis i 40 år. Han berättade om alliansen planer på att satsa mer på kameraövervakning och städning av otrygga miljöer.
– Vi satsar 40 miljoner kronor på konkreta trygghetsåtgärder som detta. Dessutom satsar vi 10 miljoner kronor för att motverka hedersförtryck, sa han.
Centerns Niels Paarup-Petersen fick presentera idéerna under rubriken hållbar stad. Här finns bland annat pengar till fler cykelbanor och mer kollektivtrafik.
Han sa att detta hade varit en punkterna som vållat diskussion mellan de fyra innan de kunde enas.
– Vi är ense sedan tidigare om att cyklister, gående och kollektivtrafiken ska stå för trafikökningen, säger Torbjörn Tegnhammar (M).
– Och i vårt förslag går vi inte åt bilisterna, säger Niels Paarup-Petersen.
Läs mer: Så vill den borgerliga alliansen minska biltrafiken i Malmö
Gå till toppen