Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Fem nya trygghetsvärdar ska säkra Vellinge med start i sommar

Målsättningen: att se till att Vellingeborna upplever sin hemkommun som en säker plats. Från och med den 1 augusti börjar fem nya trygghetsvärdar sitt nya arbete med att patrullera orterna kvällar och nätter.

Som Sydsvenskan tidigare berättat har Vellinge kommun avsatt tre miljoner kronor för satsningen att anställa fem trygghetsvärdar. Rekryteringen har gått bra. Hittills har kommunen anställt en samordnare och tre värdar.
– Det har varit stort intresse. Vi hade ett åttiotal sökande till de här tjänsterna, säger Jesper Behm Fransson, trygghet- och säkerhetsutvecklare i Vellinge.
Trygghetsvärdarna kommer att arbeta kvälls- och nattetid alla dagar i veckan, och då patrullera olika områden och platser i kommunen. Värdarna har inga särskilda befogenheter, utan ska tillkalla polis om de ser ett brott begås. Gruppen ska också samverka med kommunens fältgrupp, räddningstjänsten och polisen.
– Den första tiden handlar det framförallt om att berätta för medborgarna vilken verksamhet vi har och vad vi ska göra. Det här är ingen blåljusverksamhet. Det är en socialt inriktad verksamhet som kommunen står för. Gäller det brott och ordningsstörningar ska man alltid kontakta polisen, säger Jesper Behm Fransson.
– Värdarna kommer att åka runt i tydligt utmärkta bilar och finnas på platser där de behövs. Behovet ser olika ut beroende på vilken årstid vi pratar om. Sommartid blir det på stränderna, vintertid kan det till exempel vara i bostadsområden som drabbats av inbrott.
I slutet av juli ska informationsblad skickas ut till invånarna. Jesper Behm Fransson uppmanar också Vellingeborna att tipsa om otrygga platser via den e-tjänst som kommer att finnas på kommunens hemsida.
– Vi anpassar verksamheten utifrån de problemområden som kan dyka upp. Den flexibiliteten blir en styrka. Brottsstatistiken i kommunen har ju gått ner, så vår främsta uppgift just nu är att öka den upplevda tryggheten bland människor.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen