Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: En riktigt ruggig skånsk valrysare väntar.

Opinionsvinden på riksplanet blåser hårt över hela landet, även över kommunerna. Det framgår av de opinionsundersökningar som tidningen låtit Novus göra i de större skånska städerna. Men undersökningarna visar också att lokala politiker trots det kan göra skillnad.
I Ängelholm pekar undersökningen mot att SD ökar kraftigt (från 11,3 procent i valet 2014 till 17,5). Detta trots att SD på grund av inre strider och avhopp förlorat två av sina sex mandat; de båda före detta SD-politikerna sitter kvar som vildar i fullmäktige.
I Landskrona däremot får Liberalerna i tidningens undersökning 28,5 procent. Det kan L på riksplanet bara drömma om och visar att kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg har ett starkt stöd.
Med tre månader kvar till valet måste skånska kommunpolitiker förmå att lyfta de verkligt viktiga lokala frågorna. En riktigt ruggig skånsk valrysare väntar. Det populistiska SD:s framgångar kan förändra det skånska politiska landskapet i grunden.
De som likt alliansen i Helsingborg tror att det kan fungera fint att styra i minoritet utan att samarbeta med SD kan ju fundera över vad partiets distriktsordförande Jörgen Grubb säger i Aftonbladet:
”Allt pekar på att vi kommer att bli största parti i minst tio av Skånes kommuner och vara med och styra i flera av dem.”
Vad har Moderaternas distriktsordförande Lars-Ingvar Ljungman, att säga om det? Tar han bestämt avstånd från samarbete med SD? I samma artikel säger han:
”Jag vill helst inte diskutera för mycket spelteori. Jag är en väldigt stor anhängare av att vi måste låta valet passera först. Låt oss då återkomma till vad som är möjligt och vad som är rimligt.”
Väljarna får alltså vänta och se om en röst på M betyder att de får SD på köpet.
Men ännu finns tid att visa att ett val i Helsingborg, Ängelholm eller Landskrona inte är ett riksdagsval. Att varje kommun har sina speciella viktiga frågor och lokala politiker som bryr sig om både sakfrågor och värderingar.
I varje kommun finns frågor med sprängkraft här och nu och andra som kräver långsiktighet. I Helsingborg borde Landborgsprojektet lyftas i valrörelsen. Kanske finns det någon sällsynt fladdermus i gångarna. Men det ska inte avgöra, det ska väljarna göra. Det är en ganska knapp majoritet som står bakom bygget i fullmäktige. Samma knappa majoritet stoppade nyligen förslaget om en folkomröstning.
Ett av Helsingborgs största projekt någonsin borde prövas i ett val.
Tryggheten – och upplevelsen av otrygghet – i vissa delar av kommunen kräver en långsiktig politik. Trygghet skapas med lag och ordning och fler poliser, men inte enbart. Förra året lämnade var femte elev i Helsingborg nian utan att vara behörig till gymnasiet, på någon skola var det bara hälften. Det borde ingen lokal skolpolitiker acceptera. Inte i någon kommun.
Gå till toppen